In Belgisch Limburg staat een prachtig stadion, waarin nog maar zelden wordt gevoetbald: het Mijnstadion. Sinds Beringen FC, de oorspronkelijke bespeler, opging in een fusie, worden er alleen nog maar oefenwedstrijden in het stadion gespeeld. In het kader van het 90-jarige bestaan van het Mijnstadion speelden oud-spelers van Beringen onlangs een wedstrijdje tegen oud-spelers van KFC Diest. Een uitgelezen mogelijkheid voor een bezoek.Beringen (3)In 1924 bedacht de directie van de steenkoolmijn van Beringen dat er meer vertier moest komen voor de noeste mijnwerkers. Wat begon met onderling een balletje trappen, veranderde al snel in een officiële vereniging en in hetzelfde jaar zag Beeringen FC met stamnummer 522 het levenslicht. Met rood-zwart gestreepte shirts, zoals die van AC Milan, klom de club razendsnel in de Belgische voetbalpiramide. Twaalf jaar na oprichting liet het de provinciale reeksen achter zich en speelde de club in 1936 voor het eerst in de Derde Klasse. De ‘Koolputters’, zoals de bijnaam van de spelers luidde, werden met vechtvoetbal in 1943 kampioen, waarna het na de Tweede wereldoorlog in de Tweede Klasse mocht aantreden.

CIMG4745Ondanks het hoge niveau en de hoogtijdagen van de mijn, deed Beeringen niet aan transfers en bestond het eerste elftal alleen uit mijnwerkers. Blijkbaar was dit ook niet nodig want in 1949, slechts vijfentwintig jaar na de oprichting, werd de club wederom kampioen en mocht het voor het eerst in het bestaan naar de Eerste Klasse.

In de vijftiger jaren volgden degradaties en promoties elkaar in rap tempo op, waarna de club in de zestiger jaren haar hoogtijdagen vierde. Inmiddels was de tweede letter e in de naam verdwenen en had de club het predicaat koninklijk verworven, waardoor het nu officieel Koninklijke Beringen Football Club heette. Het waren prachtige jaren met steevast tien- tot vijftienduizend toeschouwers in het Mijnstadion. Acht seizoenen speelde Beringen op het hoogste niveau, met 1963-1964 als absoluut hoogtepunt. Beringen stevende af op het landskampioenschap, maar eindigde als tweede. Enige spelers hadden de wedstrijd tegen het in degradatienood verkerende KV Turnhout verkocht en ook tegen de latere kampioen Anderlecht ging het mis. Trainer Arthur Ceuleers gaf zijn spelers de opdracht om vooral open te spelen. Dit had een 6-0 nederlaag tot gevolg. Het bestuur van Beringen ontsloeg Ceuleers onmiddellijk.

Beringen (2)In de jaren zeventig ging het langzaam minder met de club. Beringen speelde nog steeds tot de Eerste Klasse, maar behoorde niet meer bij de top. Toen de directie van de mijn zich eind jaren zeventig terugtrok, begon het verdere verval van de club. Uiteindelijk zakte Beringen naar de Vierde Klasse en in 2002 fuseerde de club met KVV Vigor Beringen. Het stamnummer 522 werd geschrapt. De mijn is inmiddels gesloten, maar is nog steeds een attractie op zich.
Beringen (7)Beringen (12)Het Mijnstadion is ook nog steeds een prachtig bouwwerk, maar binnen is het verval duidelijk zichtbaar. De curves achter beide doelen bleven tijdens het wedstrijd tegen Diest gesloten en gezien het betonrot en de vegetatie die hier de vrije loop heeft, was dat ook begrijpelijk.
Beringen (6)Beringen (11)Beringen (9)Toch kun je je een goed beeld vormen hoe het stadion moet zijn geweest toen deze tijdens wedstrijden van weleer tot de laatste plaats was gevuld. De hoofdtribune met alleen zitplaatsen is niet geheel over hele lengte van het veld, maar is centraal geplaatst, zoals de meeste amateurverenigingen die nu hebben.
Aan beide kanten van de hoofdtribune zijn later ook tribunes gebouwd, met houten bankjes, op de uiterst rechtse hoek na. Hier moet het vak voor de bezoekende supporters zijn geweest.Beringen (18)De andere lange zijde bleef tijdens de match ook gesloten. De tribune, die ook alleen staanplaatsen bevat, lijkt op instorten te staan.P1010090Voor de wedstrijd was er een lang voorprogramma, met het voorstellen van oud-spelers en -coaches als hoogtepunt. De enige bekende Nederlander was oud-bondscoach Kees Rijvers, die op 89-jarige leeftijd de moeite had genomen om vanuit Breda naar Beringen te rijden.Beringen (10)Tijdens het voorstellen was de stadionomroeper nauwelijks te verstaan en stond het geluid erg hard. Toen de technici eindelijk een oplossing hadden gevonden voor dat probleem en de omroeper ietwat cynisch werd uitgejouwd, kwam hij sterk terug door te melden dat ook dit bij een middagje nostalgie hoorde.Beringen (17) De wedstrijd ging nergens over en was vooral voor de lol. Voor de statistici: Beringen won in twee keer twintig minuten met 4 – 1 van Diest.  CIMG4754Tekst en foto’s: Robert Vermanen (www.watergatehopper.nl)