Wie het profvoetbal voor tachtig cent vanaf de Jongenstribune heeft mogen aanschouwen, is vast wel eens na een wedstrijd het veld op gerend om de spelers en hun nat bezwete shirts aan te raken. Daarvoor moet je tegenwoordig op de amateurvelden zijn. Soms komen beide nog eens samen. Zoals dit weekend bij de match tussen Oud-vv Winsum en Oud-FC Groningen.

Vorig jaar fuseerden zondagclub vv Hunsingo en zaterdagclub VIBOA (Voetballen Is Bij Ons Aangenaam) tot vv Winsum, een plaatsje boven de stad Groningen op het mooie Hoogeland. Een waar huzarenstukje, die fusie, voor wie de cultuur hier een beetje kent. Ter illustratie: ooit zou Hunsingo door erfenis een speelveld hebben verkregen, onder de bepaling dat een gereformeerde er nimmer op zou mogen voetballen. Gisteren was daar echter niets meer van te merken. Omdat Hunsingo in 1917 werd opgericht, viert vv Winsum deze maand ‘Honderd jaar voetbal in Winsum’, met onder meer een receptie en feest. En dus een match van tweemaal dertig minuten tegen oud-spelers van FC Groningen.

Voor de receptie was ik als wethouder a.i. uitgenodigd een toespraak te houden, met het nadrukkelijke verzoek om het kort te houden. De reden hierachter werd mij pas na mijn toespraak duidelijk: men wilde alle tijd laten aan hoofdact Henk de Haan. De oud-speler van FC Groningen en Veendam gaf – ondanks de al gemaakte speelminuten met de Oud-FC – een meeslepende conference. Henk de Haan is het levende bewijs dat er voor een oud-prof leven is buiten de voetballerij. Na een loopbaan bij de Rabobank is hij thans eigen baas. CEO van Henks Evenement’n, om precies te zijn.

Hoogtepunt in zijn voordracht was een meegebracht shirt in de klassieke clubkleuren van Internazionale. Ooit gedragen door Alessandro Altobelli, de voormalige Italiaanse international, die volgens Wikipedia nog altijd Inter’s topscorer is in Europese wedstrijden. Faam die hij onder meer dankt aan zijn doelpunt in de UEFA Cup-wedstrijd tegen FC Groningen op 2 november 1983.

Henk de Haan (amper 21 op dat moment) komt als vervanger van Ron Jans in de 76e minuut tegenover Altobelli te staan. Het is 3-1 en FC Groningen staat met één been in de volgende ronde, dankzij een 2-0 overwinning in het Oosterpark.

De Haan, begiftigd met een flinke dosis zelfrelativering: “Van trainer Han Berger kreeg ik de opdracht de bal af te spelen naar iedereen die beter was.” (Met grote grijns:) “Dus ik kon de bal aan elke medespeler kwijt.”

Helaas maakt de Duitse international Hansi Müller in de 77e minuut de 4-1 voor Inter en twaalf minuten later maakte Aldo Serena zelfs de 5-1, waardoor Groningen is uitgeschakeld.

Maar Henk de Haan had zijn zinnen op een trofee gezet. Na een felle sprint achterhaalt hij Altobelli in de catacomben voor een shirtjesruil.

Een levensecht verhaal uit de catacomben van de voetbalhistorie. Smullen voor wie het wil zien. Of horen natuurlijk. Daarvoor: bel Henk!

Bert Westerink
wethouder a.i. gemeente Winsum én Staantribune-abonnee!