Na een korte wandeling door een volksbuurt met woonwagens en oude Mercedessen doemen de lichtmasten van stadion De Goffert op. Het is anderhalf uur voor de wedstrijd en ik besluit om de weg te volgen die een klein groepje supporters voor mij ook heeft genomen. Voor ik het weet, sta ik voor het supportershome van NEC. In Nijmegen en omstreken uitgesproken als ‘eNieSee’, en wee degene die het uitspreekt als dat ene lichaamsdeel.NECAarzelend stap ik naar binnen om te vragen of ze weten waar de hoofdingang van het stadion is. Vanaf dat moment voelt het alsof ik in een warm bad ben terechtgekomen. Ik krijg geen vragen wie ik ben of wat ik eigenlijk kom doen. Er staat ook geen mannetje bij de ingang met een V-speld op zijn revers. Nee, ik krijg gewoon het antwoord dat ik door de andere deur weer naar buiten moet en dat ik dan al bijna bij de hoofdingang ben.

Op de weg daarnaar toe passeer ik een ouderwetse witte frietkar. De eigenaresse praat met iedere klant die op zijn snack staat te wachten. Ze weet ook precies wie er gisteren jarig was. De no-nonsense sfeer bevalt mij en in de euforie wil ik zelfs een rood-groen-zwarte pen aanschaffen. Pennen kan ik altijd wel gebruiken. “Eerst efkes proberen”, zegt de verkoopster in de keet, zo eentje die gebruikt wordt door bouwvakkers. Na tien pennen op de zool van haar hak te hebben uitgeprobeerd, geeft ze het op. “Ze doen het gewoon nie, die stomme penne”, is haar glasheldere conclusie. Ze doet vervolgens gelukkig geen poging om mij iets anders aan te smeren.

image-4814190

Zonder pen begeef ik mij een half uur voor de aftrap richting het juiste vak. Bij de ingang wordt mijn tas gescreend door een steward. “Kiek eens, meneer leest zelfs een boek”, zegt hij tegen zijn collega. “Je moet es een stukkie uit het boek van Youp van’t Hek uit 2001, geloof ik, lezen. Dat is zó waar wat daarin staat.” Ik geloof de steward direct, maar weet dat het een onmogelijke missie wordt om met deze summiere gegevens ooit de betreffende passage terug te vinden, zelfs voor mij als verkoper van een grote boekhandel. Het gesprek typeert het volkse karakter van NEC.

Het is bijna een tegenvaller als blijkt dat er binnen in het stadion gewoon keurige counters zijn, waar de bekende drank- en snoepgoedmerken worden verkocht. De consumpties dienen zelfs met muntjes te worden aangeschaft.

NEC won de aantrekkelijke wedstrijd tegen Helmond Sport overigens met 3-1. Maar voor mij hadden de Nijmegenaren de wedstrijd al ver voor half drie gewonnen. De gemoedelijke sfeer en de mensen van de club spreken mij – als geboren Brabander – erg aan. Gelukkig keert eNieSee vanavond (hopelijk) weer terug naar de divisie waarin het thuishoort.

image-3818633Gert-Jan van Tilborg