Heb jij net als Staantribune-redacteur Robert Breukers een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.

Chievo Verona – Hellas Verona is de strijd tussen het grote Hellas, eenmalig Italiaans kampioen, en de kleine stadsgenoot Chievo, de Mussi volanti (‘Vliegende ezels’). De bijnaam van Chievo geeft de verhoudingen binnen de stad goed weer.

In het laatste decennium van de vorige eeuw werd het onmogelijk geacht dat Chievo naar de Serie A zou promoveren. Althans, dat dachten de supporters van Hellas. Volgens hen zou Chievo pas in de hoogste divisie terechtkomen “wanneer ezels door de lucht zouden vliegen”. Maar met trainer Luigi Delneri aan het roer gebeurde in 2001 het ‘onmogelijke’: het kleine Chievo promoveerde naar de Serie A. Het werd nog mooier voor de supporters van Chievo toen rivaal Hellas aan het einde van het daaropvolgende seizoen naar de Serie B degradeerde. Zo was Chievo, ranglijsttechnisch gezien, opeens de grootste club van de stad.

Na een afwezigheid van elf jaar keerde Hellas in 2013 weer terug in de Serie A. Dat seizoen werd de Derby della Scala pas voor de derde keer op het hoogste niveau afgewerkt. Inmiddels staat de teller op negen en is Chievo verrassend genoeg licht in het voordeel met vier overwinningen, twee keer een gelijkspel en drie verloren wedstrijden. Uit- en thuisresultaat tel ik voor het gemak niet mee, want net als in Rome (AS en Lazio), Milaan (AC en Inter) en voorheen Turijn (Juventus en Torino) groundsharen de twee clubs uit Verona het Stadio Marcantonio Bentegodi.

Machtsvertoon
Omdat het stadion net buiten het centrum ligt, was in de binnenstad van Verona op deze warme zaterdag niets te merken van de naderende derby. Maar hoe dichter bij het stadion, hoe meer ik merkte dat de stad deze dag in tweeën was gesplitst. Ruim twee uur voor aanvang van de wedstrijd was het al rumoerig druk rondom het stadion. Supporters van beide kampen stonden gemoedelijk Birra Moretti te drinken, opvallend genoeg uit glazen flessen.

2015-10-03 18.50.42

2015-10-03 18.45.23

2015-10-03 18.38.56-1

2015-10-03 19.12.51

2015-10-03 18.52.14Marcantonio Bentegodi (capaciteit: 40.000) ziet er aan de buitenkant – net als veel Italiaanse stadions – uit als een grote betonnen bak. Het stadion is 25 jaar geleden gerenoveerd voor het WK 1990, maar daarna is er weinig tot geen onderhoud meer gepleegd. Exemplarisch is de lift bij de hoofdtribune, die langzamer omhooggaat dan wanneer je via de trappen naar de bovenste ring slentert.

Aan de zuidkant van het stadion hadden de Hellas-supporters zich verzameld en aan de noordkant die van Chievo. Dat Hellas de grotere en machtigste van de twee clubs is, was duidelijk te merken. Met groots machtsvertoon liep de harde kern van Hellas met honderdvijftig man een rondje om het stadion, dwars door het gedeelte dat voor supporters van Chievo was afgezet. De ruimschoots aanwezige politie-agenten en ME’ers zagen deze actie te laat aankomen en konden alleen hopen dat het niet uit de hand zou lopen. Het bleef bij een vijandige sfeer, maar de toon was gezet.

2015-10-03 19.06.09Verona staat bekend om haar rechts georiënteerde inwoners. Een klein gedeelte hiervan is extreemrechts en dat zie je terug bij de supporters van Hellas. Zo liepen er fans rond met een T-shirt met daarop het embleem van de Duitse adelaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het hakenkruis was echter vervangen door het clublogo van Hellas.

2015-10-03 19.17.30

Bij het betreden van het stadion vielen mij meteen twee zaken op. Allereerst het feit dat de supporters van Chievo in het uitvak hadden plaatsgenomen, terwijl het affiche toch echt Chievo – Hellas was. De Chievo-fans nemen elke thuiswedstrijd in het uitvak plaats, omdat zij zich willen distantiëren van de tifosi van Hellas, die normaliter lijnrecht tegenover de tegenstander zitten. Omdat de Hellas-supporters bovendien vocaal superieur waren aan die van Chievo, leek het alsof ik een thuiswedstrijd van Hellas bijwoonde.

2015-10-03 20.45.18Ook opvallend was een grote Union Jack aan de kant van Hellas. Er bestaat namelijk een historische band tussen supporters van Hellas en Chelsea, die teruggaat tot de jaren zeventig. In de jaren waarin voetbalgeweld hoogtij vierde, kwam de harde kern van Hellas, Brigate Gialloblu, in aanraking met de harde kern van Chelsea, The Headhunters. De groepen hadden veel overeenkomsten qua (politieke) ideologie. In 1997 werd deze band versterkt toen Chelsea voor de Europa Cup II op bezoek moest bij AC Vicenza, de aartsrivaal van Hellas. Een groot aantal supporters van Hellas was bij deze wedstrijd aanwezig. Tijdens de derby kwam de Engelse link ook terug in de liederen die de Hellas-supporters zongen op de tribune.

2015-10-03 20.45.13Net als buiten het stadion was Hellas ook op de tribunes van het Marcantonio Bentegodi heer en meester. De rauwere, meer gepassioneerde fans van Hellas bleven negentig minuten lang achter de club staan en zongen onafgebroken, ongeacht het spelbeeld. De aanhang van Chievo, die meer bestond uit gezinnetjes en vijftigplussers, reageerde vooral op de beslissingen van de scheidsrechter en het spel van Chievo. Het vergelijken van voetbalclubs is een gevoelig iets, maar Chievo zou ik bestempelen als MK Dons en Hellas als Luton.

2015-10-03 20.45.26De wedstrijd zelf was, met name in de eerste helft, niet om aan te gluren en mijn blik was dan ook vooral gericht op de supportersvakken. Het gezang en de vlaggen waren imposant. Soms werd er zo hard gezongen dat het letterlijk pijn aan mijn oren deed. In de tweede helft was het spel iets beter en met veel theatrale valpartijen, een buitenspelgoal en een late gelijkmaker voor de ‘thuisploeg’ was het deze 45 minuten ook op het veld echt genieten. Na afloop liep de thuisploeg klappend naar het uitvak om haar aanhang te bedanken en de uitploeg liep op haar beurt naar het thuisvak om hetzelfde te doen, een aparte ervaring.

De eindstand op het veld was 1-1, maar voor mij was het 1-2 voor Hellas. Zij waren namelijk buiten het stadion en op de tribunes de baas. Maar Chievo was de betere op het veld en dat is uiteindelijk toch wat telt, ook in de Serie A.

Heb jij net als Staantribune-redacteur Robert Breukers een groundhoptrip gemaakt? Stuur jouw verhaal (plus foto’s) dan naar info@staantribune.nl. De leukste artikelen worden op de website geplaatst.