Dit seizoen speelt Union Saint-Gilloise zijn thuiswedstrijden in het veel te grote Koning Boudewijnstadion. Iemand van de Belgische voetbalbond had bedacht dat alle clubs in de Belgische tweede klasse over minstens vijfduizend zitplaatsen moeten beschikken. Heel belangrijk als je dat aantal toeschouwers, staand en zittend bij elkaar opgeteld, zelden haalt.

Gedurende dit seizoen moet Union dus het Stade Joseph Marien flink aanpakken. De nieuwe zitplaatsen (drieduizend stuks) zullen achter de doelen verrijzen, daar waar zich nog altijd staantribunes (‘les populaires’) uit een grijs verleden bevinden. Die waren tot voor kort volledig overwoekerd en nauwelijks zichtbaar, maar vanwege de aanstaande veranderingen is al het groen verwijderd en zijn de tribunes weer goed te zien. Minpunt is dat ze afgebroken gaan worden om plaats te maken voor de zitplaatsen. Maar tot januari 2017 is dit prachtige stadion weer even het stadion dat het ooit was, ook al zijn de oude staantribunes behoorlijk aangetast door de jaren van verwaarlozing.

Yves van Ackeleyen, clubfotograaf en één van de grootste Union-supporters, zorgde ervoor dat Staantribune op de hoogte was van deze unieke situatie. En passant zorgde hij meteen voor een titel voor het filmpje dat u hieronder vindt. Die Franstaligen kunnen dat veel beter dan wij.