Niemand hoeft meer bijgepraat te worden over het sprookje van Leicester City. De club werd verrassend kampioen van Engeland en zette hiermee alle rijke clubs voor gek. Onder aanvoering van topscorer Jamie Vardy – over hem verschijnt later dit jaar een eigen boek – werd week in week uit vriend en vijand verrast. Voer voor de voetballiefhebber die graag ziet dat de topclubs voor schut worden gezet. Dat ze in Leicester met de vervloekte klappertjes op de tribunes sfeer maken, is even vergeten.

Rob Tanner schrijft al zeven jaar voor de Leicester Mercury en in die tijd heeft hij de club op zien klimmen vanuit de League One. Hij volgt Leicester City overal. Zo ook in het succesvolle seizoen 2015-2016, al beginnen de successen eigenlijk al een seizoen eerder, waarin de club wonderbaarlijk aan degradatie ontsnapt na een goede reeks wedstrijden op het einde. In de zomerstop moet er echter een nieuwe trainer worden gezocht, na het ontslag van Nigel Pearson door de Thaise eigenaren. De naam van Guus Hiddink wordt serieus genoemd in Leicester, maar het wordt uiteindelijk de Italiaan Claudio Ranieri. De rest is allemaal geschiedenis.

Tanner beschrijft het gehele seizoen wedstrijd voor wedstrijd. Tussendoor heeft hij er nog wat persoonlijke blogberichten aan toegevoegd. Omdat hij vooral het voetballende gedeelte van Leicester City beschrijft, is het boek wel volledig maar wordt het snel een beetje te veel van hetzelfde. Gelukkig zijn er tussendoor ook uitstapjes over de spelers te lezen. Uiteraard komt cultheld Jamie Vardy regelmatig aan bod, maar worden ook zijn vaak onderschatte medespelers niet vergeten.

Leicester City, 5000 tegen 1, vertaald uit het Engels, is dus het perfecte boek om nog eens na te lezen hoe het voetbalsprookje tot stand kwam. Als je echter bovenop de Engelse Premier League zit, zul je niet veel spannende nieuwe dingen lezen.

Leicester City, 5000 tegen 1
Rob Tanner
Uitgeverij Unieboek/Het Spectrum
ISBN 9789000353743