In Ierland gaat de competitie begin volgende maand weer van start. Ook voor Bohemians, een van de grote clubs van Dublin, samen met Shamrock Rovers. Reden voor Staantribune om Dalymount Park, de thuisbasis van de Bohs, te bezoeken. De stadionlampen van het oude Highbury en Bosuil-achtige elementen verbloemen dat ook dit stadion hoogstwaarschijnlijk snel zal verdwijnen.

IMG_0811Afgelopen jaar werd het stadion namelijk voor 3,8 miljoen euro verkocht aan de gemeente. Bohemian FC had geen andere optie omdat de club kampte met openstaande schulden. In eerste instantie waren er plannen om het stadion te renoveren, maar nu overweegt het Dublin City Council het stadion plat te leggen. Vervolgens zal het weer worden opgebouwd, maar het zal waarschijnlijk weinig meer hebben van het oude Dalymount Park. Met een eventuele renovatie zouden de club en de fans iets meer vrede hebben.

Dublin City Council’s plans for the redevelopment of Dalymount Park into a 10,000 all-seater stadium were released to the Irish Times today. Bohemian FC would urge all members, fans and the wider Bohemian family to make this an election issue with their respective local candidates across the city. These plans, something we’ve worked tirelessly on for many years to bring to fruition, represent a best case scenario for Dalymount Park. They represent something that will serve Bohemian FC, football in Ireland, the City of Dublin and our local communities for generations to come. Dalymount has played a unique part, chiefly in the sporting, but also in the political, musical and cultural history of this city and country, let’s see that continued for another 115 years. Bohemian FC – the people’s club.

Een foto die is geplaatst door Bohemian FC (@bfcdublin) op

Het stadion van Bohemian FC ligt midden in een Ierse woonwijk. De club is volledig fan-owned, dus de plannen van de gemeente zijn een doorn in het oog voor de supporters. Het is de enige club in Ierland die is opgericht door mensen met een protestantse achtergrond. Wat meteen opvalt zijn de stadionlampen. Een man weet ons te vertellen dat ze vroeger hun licht schenen over het oude Highbury van Arsenal. In 1962 werden de lampen overgescheept naar Dublin. Er werd ook een wedstrijd gespeeld tegen Arsenal om de lichtmasten in te wijden; die werd door de Bohs met 3-8 verloren.

IMG_0862IMG_0863

Onder de tribunes van Dalymount Park zou je even vergeten dat het 2016 is. Waar de lampen van Arsenal zijn, heeft de club de turnstiles overgenomen van het oude Old Trafford. Tot 1990 werden er nog regelmatig interlands gespeeld in het stadion. Als je vanaf de staantribune over het veld naar de overkant kijkt, zie je een andere tribune liggen. Het dak hiervan werd voorheen ook gebruikt als geïmproviseerde plek om de wedstrijd te bekijken.

IMG_0856IMG_0853IMG_0855

Waar deze verhalen nu al iets weghebben van sprookjes, zal het stadion door de plannen van de gemeente binnenkort niet meer zo tot de verbeelding spreken. De club uit het noorden van Dublin zal dan zijn wedstrijden spelen in een moderne veste. Dus ga erheen, nu het nog kan. De derby tegen de grootste club van Ierland, Shamrock Rovers, is een aanrader. Een andere derby is de wedstrijd tegen St. Patrick’s Athletic. Bohemians, dat al sinds het begin van de Ierse competitie ieder seizoen op het hoogste niveau uitkomt, zal ook mee moeten met de moderne ontwikkelingen. Laten we stadions als Dalymount Park nog even koesteren.