Wie Dublin zegt, denkt niet meteen aan voetbal. U2, kabouters met potten goud en Guinness zijn de associaties die de meeste mensen met de Ierse hoofdstad hebben. Voetbal is slechts de vierde sport in het land, maar qua passie doet de Dublin Derby tussen Bohemians en Shamrock Rovers niet onder voor veel andere Europese burenruzies.

In Dublin is de lucht grijs en het miezert. Het geeft Dalymount Park een troosteloze uitstraling. Het stadion van Bohemians is bezig aan z’n laatste maanden en dat is te zien. Na 116 jaar gaat er de sloopkogel in. Dalymount lijkt te verlangen naar het moment waarop het uit z’n lijden wordt verlost. Een voltooid leven. Als je niet met de bril van een stadionliefhebber kijkt, kan het ook niet meer. De grote staantribune achter het doel is afgesloten, evenals de lange zijde tegenover de hoofdtribune. Er hangt een bord met de tekst ‘The Home of Irish Football’ bovenaan de tribune, die van ellende bijna uit elkaar valt. Het uitvak bestaat uit golfplaten en lekt overal. Planten groeien hier door het beton heen. Dat hier over een paar uur de meest beladen wedstrijd van het Ierse voetbalseizoen wordt gespeeld, is bijna niet voor te stellen.

Bohemians-Shamrock Rovers. Ondanks dat beide clubs in de negentiende eeuw zijn opgericht, is deze wedstrijd nog niet zo lang dé derby van Ierland. Sportjournalist Macdara Ferris, tevens een groot supporter van Shamrock Rovers, vertelt dat pas sinds de jaren tachtig de rivaliteit echt begonnen is. Ferris: “Tegenwoordig is Rovers – Bohs met afstand de grootste derby van Ierland. Ondanks dat er hier in Dublin vier profclubs zijn, weet iedereen welke wedstrijd er wordt bedoeld als je het over de ‘Dublin Derby’ hebt. Het is echt een strijd tussen Zuid- en Noord-Dublin. Die had je tot begin jaren zeventig ook, maar toen was het Shamrock Rovers tegen Drumcondra, destijds de topclub uit het noorden van de stad. Die club werd vaak kampioen en speelde onder andere tegen Bayern München en Atlético Madrid in de Europa Cup. In 1972 gingen zij ineens failliet en Bohemians nam de plek in als grote rivaal.”

Veel Ieren vinden Dalymount Park tegenwoordig een shithole en kunnen niet wachten tot het plat gaat, maar op avonden als deze heeft het iets magisch. Zeker als de lichtmasten aangaan. De combinatie van kunstlicht en miezer heeft altijd iets bijzonders. Volgens Fagan gaat hij de floodlights het meeste missen als de bulldozers hun vernietigende werk hebben gedaan over een paar maanden. “Lichtmasten als deze zie je nergens meer. Altijd als ik in de buurt van het stadion loop, of er nu een wedstrijd is of niet, strek ik mijn nek om ze te zien. In 1962 kochten wij die van Arsenal. Het zijn namelijk de eerste lichtmasten die op Highbury stonden. Met de boot kwamen ze hierheen en Arsenal kwam mee. Die kwamen ze inluiden. Sympathiek als Arsenal is, namen ze het geld mee voor de lampen en als bonus werden wij met 3-8 afgedroogd.”

Het Nederlands Elftal speelde in 1983 nog een interland tegen Ierland op het Dalymount Park. Na een 2-0 achterstand werd het 2-3 voor Nederland door twee doelpunten van Ruud Gullit en een goal van Marco van Basten. 

Lees de hele reportage over de Dublin Derby op Dalymount Park van redacteur Joris van de Wier, met schitterende foto’s van Marco Magielse, in de nieuwe Staantribune. Verkrijgbaar in de webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! Of lees het artikel in zijn geheel via Blendle.

Bekijk hier een voorproefje van het nieuwe magazine in elf seconden:

Op de cover van Staantribune nummer 14 staat oud-Ajacied Jari Litmanen. Staantribune-redacteur Eric de Jager heeft een persoonlijk verhaal geschreven over zijn ontmoetingen met de zowel binnen als buiten het veld bijzondere Fin. 

Verder in Staantribune nummer 14:
– Royal Antwerp FC
– John Bosman over de Bom tegen Cyprus
– Napoli – FC Utrecht
– De Eeuwige Derby van Sofia
– Paul Gascoigne bij Lazio Roma
– De bijzondere vriendschapsband tussen Stranraer en FC Twente
– Johan Cruijff
– Een bijzonder shirt van NEC Nijmegen
– Voetbalcultuur van Kazachstan
– Trapveldjes in Bolivia
– Afscheid van Estadio Vicente Calderón
– Reportage Vorskla Poltava (Oekraïne)
– Het Amerikaanse avontuur van ADO
– Voetbal = Kunst: Barry Pirovano
en nog veel meer!

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (ter waarde van €14,95, ook verkrijgbaar in  de webshop)
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.