De Kuip was gisteravond weer tot de nok toe gevuld om de koploper met 8-0 te zien winnen van Go Ahead Eagles. Ongeacht de prestaties van Feyenoord is het stadion de laatste jaren vrijwel altijd uitverkocht. Zelfs na de 10-0 nederlaag in Eindhoven zaten er 40-45.000 supporters bij de eerstvolgende thuiswedstrijd van de Rotterdammers tegen VVV-Venlo. Toch was dat niet altijd het geval. Van een kolkende Kuip was in de jaren tachtig, begin jaren negentig zelden sprake, schrijft redacteur Jim Holterhuës in de nieuwe Staantribune over ‘zijn’ stadion. Een voorproefje:

“Het was bijna nooit uitverkocht, zelfs niet altijd tegen Ajax, en bij gewone competitiewedstrijden zaten er soms nog geen 10.000 toeschouwers. Ik kende de eeuwige verhalen van opa en mijn Ome Henk dat De Kuip al vol zat als Coen Moulijn, Henk Schouten en Cor van der Gijp op de middenstip zouden gaan klaverjassen. Maar ik moest het doen met Lars Elstrup, René Hofman, Glenn Kwidama en een matig gevulde Kuip. In die tijd waren we al blij als de tweede ring openging. Als het publiek niet zong, kon je de spelers op het veld tegen elkaar horen praten en de politiehonden achter de beide goals horen blaffen.

De faciliteiten en het comfort in nieuwe stadions moeten tegenwoordig voldoen aan de hoogste eisen, zodat toeschouwers van een ‘optimale wedstrijdbeleving’ kunnen genieten. Maar van dat soort termen had men destijs nog niet gehoord. De houten stoeltjes waren vaak stoffig en vies. Mijn opa nam altijd een plastic tasje of bubbeltjesfolie mee zodat zijn zondagse broek netjes bleef. De muren van de donkere wc’s waren niet betegeld in de clubkleuren, maar donkergeel van de urine en er hing een penetrante pislucht. De catering bestond uit een paar patatkramen van Ron Koebrugge. En als je in de herst of winter op de tweede ring zat, had je het stervenskoud of je werd zeiknat omdat alleen de Olympiazijde van het stadion overdekt was. Vroeger was zeker niet alles beter.

Toch had De Kuip een onweerstaanbare aantrekkingskracht op mij. Als mijn vader bij een van de bouwmarkten in de omgeving moest zijn, vroeg ik of hij mij af wilde zetten op de parkeerplaats naast het oude trainingsveld. Dan stond ik met mijn neus tegen het hek om een glimp op te kunnen vangen van mijn helden, zoals Bennie Wijnstekers, Joop Hiele, Simon Tahamata en mijn grote idool Mario Been. Later ging ik wel eens op de fiets naar trainingen om John de Wolf, József Kiprich, Ed de Goeij en alle spelers uit de ‘stripfiguren’-selectie van Willem van Hanegem van dichtbij te zien. Als we op zondagavonden mijn opa naar zijn bejaardenflat vlakbij station IJsselmonde brachten, en hij ons had uitgezwaaid totdat we helemaal uit zicht waren, maakte mijn moeder altijd nog speciaal een rondje langs De Kuip. Nog steeds moet ik even naar het stadion kijken, als ik over de Van Brienenoordbrug rijd of als ik met de trein richting Dordrecht station Rotterdam Stadion passeer, ook al is er helemaal niets te doen.”

Lees het hele verhaal over Stadion Feijenoord, met unieke foto’s van onder anderen Peter Schmidt, in de nieuwe Staantribune, die te bestellen is in de webshop. Voor Staantribune #11 bezochten we ook Erik Pieters (ex-FC Utrecht en -PSV) in Stoke, de Rheinland Derby in Mönchengladbach tussen rivalen Borussia en FC Köln en Kees Kwakman in Volendam. Daarnaast gingen we op de koffie bij de topclub van Andorra, FC Santa Coloma, bezichtigden we het Stadio Renato Dall’Ara in Bologna en maakten we reportages over het noodlijdende EDON uit Zwolle, de club met de houten doelpalen, en de Trap in De Koel van VVV-Venlo.

Verder onder meer in deze editie:

 • De verdwenen voetbalstrip: over Boing, Ronnie Hansen, Roel Dijkstra en Sjakie en zijn wondersloffen
 • Bordeaux – sc Heerenveen (1995)
 • Fotoreportage van Grimsby Town
 • Een kijkje in het Heilige der Heiligen van eredivisieclubs: de kleedkamers
 • Het Zuiderpark van FC Den Haag
 • Portret Martyn Clarke, de man die pizza at met Diego Maradona
 • Het meest spectaculaire tweeluik aller tijden: Excelsior – FC Utrecht (2x 7-4!)
 • Ruud Gullit & Revelation Time
 • Historische jubileumboeken- en tijdschriften
 • Interview met voetbalanalyticus Pieter Zwart
 • en de gebruikelijke columns van Frank Heinen en RKC-aanvaller Johan Voskamp.

En dat alles in een fraaie vormgeving met schitterende foto’s van onder anderen Stuart Roy Clarke, Marco Magielse en Andy Zuidema.

Word lid!
Voor het voortbestaan van Staantribune is het van groot belang dat we voor het einde van 2017 2.000 abonnees hebben. Wil jij Staantribune meehelpen verder te groeien? Deel dan dit bericht op Facebook en Twitter met je vrienden en kennissen! Of steun ons door gewoon abonnee te worden. Daarmee geniet je van vele voordelen, zoals:

En dat allemaal voor het bedrag van slechts €44,95 per jaar!