Staantribune-redacteur Matthijs Keuning is nog steeds op rondreis door Zuid-Amerika. Op dit moment verblijft hij in het Braziliaanse São Paulo, waar hij afgelopen zondag de stadsderby São Paulo – Palmeiras (0-2) bezocht. Een vroeg duel met een heftige slotfase.

IMG_0636

IMG_0637

De derby werd al om elf uur ’s ochtends gespeeld, omdat er in het centrum van São Paulo een massale demonstratie was gepland tegen de corrupte regering van president Dilma Rousseff. De demonstranten eisen zijn vertrek. Estádio Municipal Paulo Machado do Carvalho, in de volksmond Estádio do Pacaeumbu, ligt vlakbij Avenida Paulista waar de demonstratie was. Het stadion is prachtig gelegen, met de skyline van de grootste stad van Zuid-Amerika op de achtergrond.

IMG_0635

IMG_0634

IMG_0641

De opkomst was relatief mager, mede vanwege het vroege tijdstip en de kaartverkoop. Je kunt namelijk alleen doordeweeks kaarten aan het loket van het stadion kopen, niet op de dag zelf en bovendien werkte de website van de thuisclub niet. Ik had ook geen kaarten omdat ik pas op zaterdag in São Paulo was aangekomen. Maar gelukkig bood de zwarte markt, zoals wel vaker, uitkomst en een kaartje voor vijftig real, omgerekend twaalf euro, was dan ook snel geregeld. De competitie van de staat São Paulo wordt vóór de landelijke competitie afgewerkt, daarom was het waarschijnlijk ook niet zo heel druk.

IMG_0638

IMG_0643

IMG_0642

De sfeer in het stadion vond ik minder uitbundig dan in Argentinië, hoewel het uitvak – gevuld met een paar duizend man – de sfeer er wel in had zitten.

Na de 0-2 van Palmeiras in de slotfase van de wedstrijd, vertrok een groot deel van de toeschouwers. Dit leidde blijkbaar tot onrust op het plein voor het stadion. Toen wij naar buiten kwamen, hoorden we meteen een aantal knallen. Ook zagen we een groep rennen en allerlei dingen door de lucht vliegen. De politie schroomde niet om te schieten op de menigte die net het stadion uitkwam en geen kant op kon. Gelukkig konden we genoeg afstand houden en bereikten we veilig de metro. ’t Gaat er hier dus ietsje harder aan toe dan in Europa.