Staantribune is samen met acht regionale amateurvoetbalplatforms op zoek naar de Beste Beschrijver Amateurvoetbal (BBA). Momenteel strijdt een top drie per regio om een plekje in de landelijke finaleronde op 22-23 april. Een mogelijke winnaar van deze verkiezing is ex-PSV’er Danny Koevermans, momenteel de ‘razende reporter’ van de Helmondse zondagvijfdeklasser SV Brandevoort. Toch is ‘Koef’ dit jaar niet verkiesbaar en daar heeft hij een goede reden voor. 

Koef, hoe ben jij de razende reporter van SV Brandevoort (zondag 5e klasse) geworden?
“Doordat ik in de voorbereiding op mijn eerste seizoen bij SV Brandevoort geblesseerd raakte, miste ik de eerste potjes van de competitie. De uitwedstrijd tegen BVV ’27 in Blitterswijck was het eerste duel, terwijl je daar echt wilt spelen: een heerlijk complex met maïsvelden achter het doel. Schiet je een bal over het hek, dan moet je eerst tien minuten zoeken in dat maïsdoolhof.

Twee weken later wilde ik een potje ballen in het tweede, op weg naar mijn terugkeer in het eerste. Daardoor miste ik de uitwedstrijd in Griendtsveen. Dat complex bestaat inmiddels niet meer, maar als je daar tijd wilde rekken, dan hoefde je de bal alleen maar over de heg langs de zijlijn schieten. Raakte je de bal hard genoeg, dan ging de bal namelijk ook het spoor over. Moest je ook nog eens uitkijken dat je niet gepakt werd door een trein.

Maar goed, die dag speelde ik dus met SV Brandevoort 2. Om elf uur ‘s ochtends of zo, heerlijk! Toen ik, vlak voor het begin van de wedstrijd, twee ploeggenoten op het veld een broodje frikandel zag verorberen, en ze beiden de scheids vroegen of hij even dertig seconden wilde wachten, had ik zoiets van: hier moet ik iets mee.

En toen mijn directe tegenstander van Deurne 8 die ochtend op sportpark Walberg me echt op elke centimeter volgde en in de rust bloedserieus zei: ‘Zo, ik had hem in mijn zak’, wist ik het zeker: hier ga ik een verslag van schrijven, met een ironisch cynische ondertoon. En uiteraard met de nodige zelfspot.

Dat verslag werd goed ontvangen op de groepsapp en daarna is mijn rol als razende reporter ontstaan. Bij elke wedstrijd van SV Brandevoort 1 schrijft de razende reporter zijn verslag met zijn bevindingen. Inmiddels staan de verslagen ook op de website – dus het cynisme is wat minder dan voorheen – maar ik rapporteer nog steeds elke week met veel plezier.”

Waarom doe je eigenlijk niet mee met de verkiezing van Beste Beschrijver Amateurvoetbal?
“Omdat ik die dag waarop ik een wedstrijd zou moeten bezoeken en beschrijven een andere belangrijke bijzaak in het leven voorrang geef. Dus ik ben dan in een niet nader te noemen grote stad in Nederland te vinden, met een biertje in de hand.”

Je hebt aan het eind van je carrière bij FC Toronto gespeeld. Hoe is eigenlijk de voetbalcultuur van Canada?
“Mensen in Canada zien het bezoeken van een sportwedstrijd echt als moment om gezellig naar professionele sporters te kijken. Onder het genot van pils en pizza. De ‘harde kern’ van FC Toronto kent de spelers wel, maar de meeste supporters zouden je straal voorbijlopen als je ze tegen het lijf loopt in de stad. Ben je daarentegen ijshockeyer, honkballer of basketballer, dan word je sneller herkend.

Men zorgt er overigens wel voor dat het voetbal entertainment wordt. Dus volksliederen vooraf en tijdens de rust en zo’n praatgraag dametje op het veld die fans interviewt. Allemaal te zien op het grote scherm in het stadion. En dan nog een prijsvraag, waarbij je iets kan winnen. Oh, en vergeet het vuurwerk niet als je wint. Dan lijkt het alsof je kampioen bent geworden, terwijl je alleen maar drie puntjes bij kan schrijven, haha. De mensen moeten immers wel naar huis met het idee dat ze een leuke dag hebben gehad, mocht het voetbal tegenvallen.

In Canada en in de hele MLS is de kleedkamer zo’n tien minuten na de wedstrijd vrij toegankelijk voor de pers. Als je niet oplet, dan kom je onder de douche vandaan en is je ‘zakie’ op nationale televisie. Het spelershome is verder niet te vergelijken met Nederland. Dat is meer een ruimte waar wat gezonde snackjes staan voor familie en vrienden die komen kijken. Nadat je daar je familie of vrienden hebt getroffen, ga je snel naar huis of in de stad een hapje eten.”

Doe je volgend jaar wel een gooi naar de Broodje Bal Award?
“Het kan zomaar zijn dat ik me volgend jaar meld op het appèl. Dat zou een mooie kans zijn om de horizon van de razende reporter te verbreden. Feit blijft dat amateurvoetbal (en zeker de kelderklasse) iets prachtigs is. Dat is waarom we voetbal spelen. Eerst een potje ballen met respect – meestal dan – om daarna een drankje met elkaar te doen. Was het maar weer Game Day!”

Heb je nog een laatste woord aan de deelnemers?
“Aan eenieder die meedoet aan de verkiezing van Beste Beschrijver Amateurvoetbal: geniet van een heerlijke pot amateurvoetbal en maak er een prachtig verslag van. Ik kijk nu al uit naar het winnende verslag!”

Wil je zelf beoordelen hoe soepel de pen van Danny Koevermans is? Op de website van SV Brandevoort kun je zijn verslagen vinden.

Klik hier om de verslagen van de deelnemers aan de Beste Beschrijver Amateurvoetbal te lezen. De eerste stemmingsronde is inmiddels gesloten. Deze week wordt bekend gemaakt welke schrijvers zich hebben geplaatst voor de landelijke finaleronde. Een nieuw verslag wordt door deze deelnemers gepubliceerd, aan de hand van een amateurwedstrijd van aankomend weekeinde. Volgende week gaat de stemmingsronde voor de landelijke finale open.