Iwan van Duren (49) woonde in de jungle en werkte op onbewoonde eilanden. Zijn eerste sportverslag ging over de toeschouwers bij een volleybalwedstrijd. Het zijn die kronkels die Johan Derksen ertoe bewogen van hem zijn protegé te maken. De man die als jongetje twintig brieven per dag naar spelers stuurde en penvriend was van Michel Valke, gebruikt zijn liefde voor het schrijven en het voetbal inmiddels om de verrotte kanten van de sportwereld aan de kaak te stellen. “Ik kan moeilijk verkroppen dat zo’n mooie sport in handen valt van mensen die net zo makkelijk van club wisselen als van colbert.”

Als er over Blatter gesproken wordt, zijn alle ogen op Van Duren gericht. Samen met VI-collega Tom Knipping leverde hij goedverkochte werken af over de schaduwzijden van ’s werelds grootste sport. Matchfixing, geldbeluste zaakwaarnemers en andere verschijnselen die duiden op niet-wenselijke machtsverhoudingen; Van Duren voert 
een kruistocht tegen alle onhebbelijkheden. Dit 
jaar verscheen Slag om de
 Skyboxen. Een waarschuwing
 tegen clubeigenaren. Clubs zijn van de fans, de rest zijn passanten. In no time gingen er tienduizend exemplaren over de toonbank gegaan. Net zoals bij alle vorige boeken moesten er nieuwe drukken komen. “Het topvoetbal stinkt aan alle kanten”, zegt de journalist.

“Mijn keuze om onderzoeksjournalistiek te gaan bedrijven, kwam gedeeltelijk omdat ik vernieuwend wilde zijn en me wilde onderscheiden. Maar zeker ook omdat ik wil dat het spel eerlijk gespeeld wordt. Nu bepalen de munten het aantal punten. Dan moet je goed kijken wat er op de muntenafdeling gebeurt. En geloof me, het verhaal is nog lang niet af. Er is nog niemand veroordeeld in Nederland voor matchfixing. Daarmee zijn we echt bijna het enige land in Europa. Maar we leven hier natuurlijk niet in De Efteling.”

Lees het hele interview met Iwan van Duren in de nieuwe Staantribune, die afgelopen vrijdag is uitgekomen!

In de vijfde Staantribune staat ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek, een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten, en een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen. Een achtergrondartikel over clubs in de Belgische Tweede Klasse en een mooi portret van Andro Knel, de oud-speler van Sparta en NAC die omkwam bij de SLM-ramp, zijn andere hoogtepunten in deze Staantribune.

mockup_cover_nr5Verder in dit nummer onder meer:

  • fotoreportage van Stade Joseph Marien, thuishaven van het Brusselse Royale Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua-Ajax
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als Persoonlijk (dit keer met oud-international Bert Konterman), De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield, en Het Plakboek, ditmaal van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook in een speciaal pakket met Staantribune # 2, 3, 4 én een exclusieve pdf van het 0-nummer). Je kunt het nieuwe nummer ook lezen in Blendle.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag (waarover binnenkort meer nieuws!) en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.mockup_OrlandoSmeekes
mockup_VanBronckhorstmockup_unionSaint-Gilloise