Het valt niet mee om informatie te vinden over Schwarz Weiss Düren 1896. De website van de club wordt nauwelijks bijgehouden, op Facebook staan vooral gezellige kletsberichtjes over jeugdtoernooien, om over Instagram maar te zwijgen. Ook lokale media rijden schijnbaar met een grote boog om het Jugendstadion heen, want er is bar weinig zinvols te achterhalen over de club. En al helemaal over het terrein.

Voor de melancholisch ingestelde stadionbezoekers onder ons is hier sprake van een echte parel. De hoofdtribune is buitengewoon fraai en de betonnen wielerpiste om het veld is een extra attractie. Zoiets zie je maar zelden. Het zal je niet verbazen dat er een donkergrijze wolk boven dit voetbalgeluk hangt. De club wil een kunstgrasveld en veel lezers weten wat dat betekent: het verdwijnen van zo’n 98% van de sfeer. De wielerpiste zal worden gesloopt en ongetwijfeld zal de stokoude tribune een make-over krijgen.

Op de website staat dat de gemeente subsidie heeft gegeven voor een kunstgrasveld, maar het lijkt erop dat dat niet genoeg is, want supporters kunnen een stukje veld kopen om aan het totaalbedrag te komen. En daar stokt de ontwikkeling, naar het zich laat aanzien. Want die oproep staat al zo’n twee jaar op de site, als het niet langer is. En nergens zijn foto’s te vinden van werkzaamheden. Betekent dat dat alles nog bij het oude is?

Ik moet het antwoord schuldig blijven. Mijn laatste bezoek dateert van twee jaar geleden, toen ik daar een ouderwetsch Duitsche schoppartij zag tijdens welke de thuisclub vakkundig en meedogenloos in de pan werd gehakt. Mij is niet bekend wat er in de tussentijd allemaal is gebeurd in Düren. Maar misschien is het wel beter om dat niet te weten.