Behalve de huurlingen Junior Livramento en Vlatko Lazic moeten alle 25 selectiespelers van RBC in het seizoen 2010-2011, na het faillissement van de Roosendalers, op zoek naar een nieuwe werkgever. “Als RBC niet failliet was gegaan, was ik graag nog een jaar verhuurd geweest”, vertelt Livramento, die op dat moment eigendom is van Willem ll. “De directe benadering beviel mij.”

Omdat RBC geen optie meer is, wordt Livramento min of meer tegen zijn zin in verhuurd aan AGOVV. Daar voelt hij al snel dat het niet klikt. Een seizoen later zegt Livramento de voetballerij op 24-jarige leeftijd vaarwel. Samen met een aantal vrienden richt hij een wijnlijn op.

Voor elf van de 25 komt de klap van het faillissement extra hard aan. Zij hebben al een contract voor volgend seizoen getekend of zouden op amateurbasis uitkomen voor de oranjehemden. “Ik dacht een stukje zekerheid te hebben”, vertelt Wesley Pollemans, een van de spelers die nog een contract tot de zomer van 2012 heeft in Roosendaal. “Probeer maar eens een club te vinden als speler van de nummer een na laatst van de Jupiler League. Wie zit er dan op je te wachten?”

De zoektocht van Pollemans (dan 23 jaar) naar een nieuwe club begint met een stage bij een tweededivisieclub in Zwitserland. Dat loopt op niets uit. Hij gaat bij Jong NAC zijn conditie op peil houden. In Royal Antwerp, op het tweede niveau van België, vindt hij dan toch een nieuwe werkgever.

Ook middenvelder Van Mierlo gaat in de Belgische tweede klasse aan de slag. Hij tekent een contract bij Lommel United en kan weer bij zijn ouders intrekken. “Ik had geen dak meer boven mijn hoofd.”

Van de 25 selectiespelers vinden er 18 een profclub voor het nieuwe seizoen. Het gros kan terecht bij een ploeg in de Nederlandse eerste divisie. Keeper Melvin Koetsier (dan 22 jaar) is een van de zeven voetballers die geen onderdak vindt bij een andere club. Het faillissement is voor hem het moment om de voors en tegens naast elkaar te zetten. “Ik vroeg me af of ik nog wel verder wilde met voetballen”, zegt hij.

Lang heeft Koetsier niet om na te denken. Als hij aan een studie wil beginnen, moet hij zich op tijd inschrijven. Koetsier hakt in augustus 2011 de knoop door. Hij gaat commerciële economie studeren. “Wellicht had ik nog langer kunnen wachten op een club, maar ik heb achteraf geen moment spijt gehad van mijn beslissing.”

Lees hoe het de andere RBC-spelers én -supporters is vergaan na het faillissement in het artikel van Arwin Willemsen in de nieuwe Staantribune, verkrijgbaar in onze webshop en bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België! 

Bekijk hier een voorproefje van het nieuwe magazine in elf seconden:

Nummer 15 staat voor een groot deel in het teken van de clubs die sinds de opheffing van de Tweede Divisie in 1971 zijn verdwenen uit het betaald voetbal: SVV, FC Wageningen, Veendam, RBC, HFC Haarlem, FC Amsterdam, VC Vlissingen, SC Amersfoort, AGOVV en Vlaardingen. 

Onderwerpen onder meer:
– Ruud Gullit: Trots van Haarlem
– De onvermijdelijke dood van Belfast Celtic
– Eerbetoon aan ‘lost grounds’ van meesterfotograaf Stuart Roy Clarke
De Derby: FC Amsterdam – Ajax
– Jan Poortvliet bij VC Vlissingen
– The rise and fall van SVV
– De voetbalcultuur van Georgië: Het fort van Kvareli
– FC Wageningen leeft als nooit tevoren
– Het Europese avontuur van HFC Haarlem
– De stille dood van Skonto Riga
– FC Vlaardingen: Verleid onder valse voorwendselen
– Moord op een voetbalclub: hoe Third Lanark verdween
– Jan van Halst over zijn tijd bij FC Wageningen
– SC Veendam: Koude wind en warme familiebanden

Bestellen
Het magazine is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten en in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee en ontvang het magazine voortaan automatisch.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

• Zes keer per jaar het magazine zonder verzendkosten op de mat
• Het boek Van Middlesbrough naar Millwall van Joris van de Wier (ter waarde van €19,95, ook verkrijgbaar in de webshop).
óf
een exemplaar van de Voetballegends Scheurkalender 2018 (t.w.v. € 14,95, ook verkrijgbaar in de webshop). Ook verkrijgbaar in een speciale Volendam-versie.
óf:
een exemplaar van het boek Glorious Hearts, een seizoen met Heart of Midlothian (t.w.v. € 19,95, ook verkrijgbaar in de webshop
• Elke editie in pdf, makkelijk te lezen op tablet of smartphone
• Gratis toegang tot de voetbalevenementen die Staantribune organiseert
• Korting op ‘Glorious Hearts’-reizen
• Korting op producten in de webshop
• Automatische deelname aan prijsvragen waarbij we boeken, DVD’s, toegangskaarten etc. exclusief weggeven aan onze leden.