Gertjan Verbeek geniet van de Duitse voetbalcultuur. “Mensen beleven het voetbal hier veel intenser. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de plakplaatjes en de handtekeningenjagers, die zijn in Nederland bijna verdwenen. Daar heb je tegenwoordig alleen nog die selfies. Als je kijkt hoeveel fanmail ik hier krijg voor een handtekening en hoeveel mensen hier om de spelersbus staan met hun plakboeken. Ongelooflijk”, vertelt de trainer in Staantribune nummer 5, die gisteren is verschenen, waarin een uitgebreide reportage staat over zijn club VfL Bochum. “Er is veel meer beleving rondom Bochum. Helemaal begaan zijn met zo’n club, je er echt één mee voelen. De club is eigenlijk hun tweede leven. Je bent VfL’er of je bent het niet. Je ziet soms dat families verscheurd worden omdat de een voor VfL Bochum is en de ander voor Borussia Dortmund.”

Verbeek is geen type trainer dat alleen de weg van zijn appartement naar het stadion kent. De 53-jarige Nederlander heeft zich in de cultuur van de club verdiept. “VfL is een echte Traditionsverein. De mensen hebben hier in het verleden wat te verduren gehad, maar daardoor hebben ze ook een sterk karakter”, aldus de voormalig coach van Heracles, sc Heerenveen en Feyenoord. “De laatste mijn is hier gesloten in 1973. De oorlog en de crisis in de mijnindustrie hebben gaten geslagen in de bevolking. Tóch zetten ze altijd de schouders eronder, hoeveel tegenslagen ze ook te verwerken krijgen. Een echte Bochumer geeft nooit op.”

mockup_OrlandoSmeekesIn de vijfde Staantribune staat ook een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten. Andere hoogtepunten zijn een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, in 1974 opgericht door Assyrische vluchtelingen, een achtergrondartikel over clubs in de Belgische Tweede Klasse en een mooi portret van Andro Knel, naar aanleiding van de herdenkingswedstrijd op 1 april tussen supporters van zijn oude clubs Sparta en NAC.

Verder in dit nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • fotoreportage Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua-Ajax
  • een van de laatste interviews met de onlangs overleden Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als Het Plakboek – dit keer van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst – en De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.

Het magazine is los verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten in Nederland en België en in de webshop (ook in een speciaal pakket met Staantribune # 2, 3, 4 én een exclusieve pdf van het 0-nummer). Je kunt het nieuwe nummer ook lezen in Blendle.

Word lid!
Als je nu lid wordt van Staantribune ontvang je naast de nieuwe editie ook het 0-nummer in pdf. Leden van Staantribune genieten ook andere voordelen, zoals een uitnodiging voor de Staantribune Ledendag (waarover binnenkort meer nieuws!) en korting op producten in de webshop, zoals boeken. En dat voor slechts €44,95 per jaar. Nog geen lid? Ga dan snel naar www.staantribune.nl/wordlid.

cover