Vandaag in 2005 kwam Telstar-speler Luciano Thomas van den Berg om het leven. Twee jaar geleden, precies tien jaar na zijn overlijden, schreef Sportclub Telstar dit eerbetoon:

Voor het grote publiek – voor zover dat bij Telstar bestaat – was Luciano van den Berg die nazomer van 2005 nog een relatief onbekende speler. In een tijd dat het internet qua informatie nog enigszins haar beperkingen had, moest je op maandagavond de wedstrijden van de beloften bezoeken om het aanstormend talent van Telstar te leren kennen. Luciano was al iets dichterbij de spotlights. Voor de zomerstop speelden de Witte Leeuwen nacompetitie en uitgerekend in die belangrijke fase mocht Van den Berg debuteren in de basiself van trainer Jan Poortvliet. Sterker, de jongeling scoorde in die thuiswedstrijd tegen VVV meteen het winnende doelpunt. Een prachtig podium voor de eindeloze glimlach van de toch al immer goedlachse Luciano.

Toen Luciano in het nieuwe seizoen – ruim 24 uur na zijn reguliere competitiedebuut in de thuiswedstrijd tegen FC Zwolle – plots kwam te overlijden als gevolg van een auto-ongeluk, was de schok binnen de club groot. Van den Berg was de eerste speler die de dood vond sinds Florian Vijent het leven liet bij de SLM-ramp.

Het rouwproces was intens, vanzelfsprekend bovenal voor zijn familie en vrienden. Zij speelden de emoties enigszins van zich af met een memorialwedstrijd in het stadion, waarbij Luciano’s vader in het supportershome een eerbetoon onthulde. De club schrapte het rugnummer 22 dat Van den Berg dat seizoen had toegewezen gekregen. En veel supporters zullen zich het eerbetoon op De Vijverberg van De Graafschap herinneren.

Een icoon of zelfs maar een publieksfavoriet kon Van den Berg helaas nooit worden. Die kans werd hem ontnomen. En alleen iconen leven eindeloos voort in de voetbalwereld. Zo raakt dus ook Luciano Thomas van den Berg langzaamaan in de vergetelheid. Er komt een seizoen dat een nieuw jong talent pardoes shirtje 22 krijgt toegewezen door de club, omdat niemand meer aan Luciano dacht of zelfs maar van hem had gehoord. En dat kan en dat mag.

kaartmemorialluciano
Gelukkig. Vrienden speelden onlangs, in aanwezigheid van Luciano’s familie, een met muziek aangekleed memorialtoernooi in zijn woonplaats Almere. En bij Telstar zullen vanavond tegen Fortuna ongetwijfeld de spandoeken voor de ‘eeuwige nummer 22’ weer hangen. Long may it continue. As long as possible. Tell dem!

Sportclub Telstar

Foto boven: Pro Shots/Jasper Ruhe