Het is een steenkoude dinsdagavond in februari. Om mij heen zitten zestig doodongelukkige mensen. Hun club Port Vale staat met 2-0 achter tegen Millwall en een groep schroot zingt vanuit het thuisvak “Going home in a bodybag” tegen hen, begeleid door keeldoorsnijdgebaren. Mijn buurman schudt zijn hoofd en zegt tegen mij: “Dit is waarom wij dit allemaal de minste uitwedstrijd vinden en er hier geen hond in het uitvak zit.”

Zelf ben ik deze avond in het uitvak van The Den gaan zitten om te ervaren hoe intimiderend het is. Ik wil dat wel eens aan den lijve ondervinden. Niet dat ik hoop dat ik in elkaar word getikt en een paar weken astronautenvoedsel moet eten, maar ik wil voelen wat Engelse supporters meemaken die op een midweekse avond naar Millwall moeten. Ondanks dat het hooliganisme bij de club sterk is afgenomen in vergelijking met de jaren tachtig, is het nog altijd de minst geliefde uitwedstrijd voor veel Engelse supporters. “Ze bespieden je als ratten vanonder die spoorbruggen. Ik ga er niet meer heen, zeker niet midweeks”, vertelde een Nottingham Forest-supporter mij ooit.

Deze wedstrijd van Millwall is niet mijn eerste bezoek aan The Den. In 2009 was ik er voor het eerst. Millwall speelde destijds tegen Peterborough United, een club met veel brave huisvaders en stofzuigerverkopers als supporters. Door deze tegenstander leek een gekkenhuis mij onwaarschijnlijk. Daarnaast is The Den een oersaaie LEGO-bak zonder enige originaliteit en is het stadion vaak maar halfvol. Hoewel beide clubs om promotie streden, waren mijn verwachtingen vooraf erg laag. Ik wilde gewoon een keer Millwall hebben gezien om te kunnen zeggen dat het een overschatte boel was.

Maar ik had het mis. Het was in en rondom het stadion erg intimiderend. Bijna kreeg ik de lange lat in mijn nek omdat ik niet snel genoeg opzijging voor de politie en in het stadion durfden we amper Nederlands met elkaar te praten, omdat dat niet echt werd gewaardeerd door het gajes om ons heen. Er werd ook op ons gelet of wij wel fanatiek genoeg meededen met het ‘MIIIIIIIIIILLLLLLLL’, de oorlogskreet van de supporters van Millwall. Kletsnat van het angstzweet gingen we na afloop naar buiten.

Het was geweldig geweest. Dit was veel beter dan ik had gehoopt. Het had nog net iets beter kunnen zijn als de ruiten van onze auto aan diggelen waren geslagen en de wagen op blokken had gestaan zonder wielen, maar zoveel mazzel overkomt alleen Guus Geluk.

Cold Blow Lane
En nu, acht jaar later, ben ik terug. Ditmaal voor het uitvak en om de locatie van de oude Den te bezoeken, het stadion waar de supporters van Millwall hun reputatie aan danken. De eerste Den, waar Millwall van 1910 tot en met 1993 speelde, was veel intimiderender dan de huidige blokkendoos. Simon Inglis, expert op het gebied van Britse stadions, omschreef de oude Den als volgt: “Cold Blow Lane on a dark, wet night might be the perfect setting for a Jack the Ripper horror film: dry ice wafting about the cobbled streets and under the low tunnels. There are mysterious yards full of scrap, malodorous goings-on behind high fences, tower blocks looming in the distance, even old tram lines still embedded in the roads. They knew what they were dealing with when they called it Cold Blow Lane.”

Ben je benieuwd hoe dit afloopt? Lees dan de hele reportage in Staantribune #12. Deze Engeland Special ligt nog slechts één week, tot vrijdag 28 juli, in de winkel. Maar je kunt hem natuurlijk wel online nabestellen in de Staantribune Webshop! Een voorproefje in elf seconden:

Voor dit nummer bezochten we ook een van de laatste thuiswedstrijden van Tottenham Hotspur op White Hart Lane. Journalist Hielke Biemond schreef een prachtig portret over zijn favoriete buitenlandse club, Portsmouth, en Tom van Hulsen over de rivaliteit tussen Norwich City en Ipswich Town, de club waarvoor hij als tiener op zaterdagmiddag naar BBC Radio luisterde.

Verder in deze speciale Engeland-editie onder meer:

•    John de Wolf bij Wolverhampton Wanderers
•    Elland Road (Leeds United)
•    Woking FC
•    Voetbal in Londen
•    Boudewijn Zenden
•    The Real FA Cup
•    Van Middlesbrough naar Millwall
•    Burnley
•    Everton – Fortuna Sittard
•    Eric Cantona
•    Liverpool op Malta
•    Top 5 stunts in de FA Cup
•    Newcastle United
•    ‘Hi Ho, Silver Lining’ (Voetbal & Muziek)

Bestellen
Je kunt het magazine bestellen in de Staantribune Webshop! Of word gewoon abonnee van Staantribune en ontvang in vervolg de komende magazines op de dag van verschijning.

Als lid geniet je van vele voordelen, zoals:

Ga dus snel naar www.staantribune.nl/wordlid!