Met de Milanese derby tussen Inter en Milan staat er zondagavond een mooi affiche in de Italiaanse Serie A op het programma. De winnaar van de rivalenstrijd verovert traditiegetrouw La Madonnina, het beeldje van de heilige maagd Maria bovenop de Dom van Milaan. Hoewel de derby niet meer de allure heeft van vroeger, is de druk aanstaande zondag minstens zo hoog als in de perioden dat Milaan nog wel dé voetbalhoofdstad van Italië was.

Inter-Milan-vs-AC-Milan-Wallpaper

In het rood-zwarte gedeelte van de stad is men al weken naarstig op zoek naar een overwinning. Hoewel Filippo Inzaghi, ex-spits van de Rossoneri en de opvolger van Clarence Seedorf, spectaculair aan zijn trainerscarrière bij Milan begon, lijkt de klad er inmiddels in te zitten. Zo won Milan al vier wedstrijden op rij niet en heeft Inzaghi moeite met het formeren van een vast basiselftal.

In het blauw-zwarte gedeelte van Milaan is de druk zo mogelijk nog hoger. Met slechts zestien punten uit de eerste elf competitieduels en eent negende plek als gevolg, kon eigenaar Erick Thohir afgelopen week niet veel anders dan trainer Walter Mazzarri de laan uit te sturen. Zijn opvolger: Roberto Mancini, van juli 2004 tot de zomer 2008 ook al trainer van Inter.

inter-and-ac-milanDe aanstelling van kampioenenmaker Mancini kenmerkt de Italiaanse hunkering naar het gouden verleden. Een verleden waarin spelers als Marco van Basten, Ronaldo en Alessandro Costacurta in aanloop naar de derby de voorpagina van de Gazzetta dello Sport sierden en het gedeelde stadion San Siro – of Giuseppe Meazza voor de Interistinog de bakermat van het Europese voetbal was. Anno 2014 zijn de helden van weleer vaak niet meer aan de club verbonden, is de Serie A niets meer dan een opvangcentrum voor voetbalbejaarden en is, hoewel nog even uniek en magisch als twintig jaar geleden, San Siro aan vervanging toe. Het te volgen voorbeeld is uitgerekend dat van het gehate Juventus, dat met haar nieuwe stadion en het renoveren van haar selectie de weg naar de Europese voetbaltop weer in heeft gezet.

IMG_4036Hoewel er ook in Milaan plannen liggen voor een nieuw stadion, steggelen beide kampen al jaren over de bouwplek. Bovendien lijkt zowel Inter als Milan niet veel te voelen voor een nieuwe samenwerking, terwijl deze voor het bouwen van een nieuw onderkomen van levensbelang is. Met een verdeelde stad komen de plannen voor een nieuw stadion niet van de grond, waardoor beide ploegen op een andere manier veranderingen door moeten voeren om een frisse wind door de Italiaans modestad te laten waaien.

IMG_4037Bij Inter lijkt het vernieuwingsproces in een verdere fase dan bij buurman Milan. De Nerazzurri namen afgelopen zomer afscheid van ‘treble-legendes’ Esteban Cambiasso, Diego Milito en Walter Samuel. Ook erepresident Massimo Moratti verliet de club, nadat hij Inter in 2013 al aan Indonesisch zakenman Erick Thohir had verkocht. Daarnaast lijkt ook assistent-trainer Giuseppe Baresi, als gevolg van een persoonlijke vete met de nieuwe manager Mancini, Inter na een dienstperiode van meer dan dertig jaar (!) te verlaten. Opvallend is dat zijn broer Franco aankomende zondag wél op de bank zit. De ex-international is al jaren in dienst bij aartsrivaal Milan en is momenteel assistent-trainer van Filippo Inzaghi.AC Milan v Bologna FC - Juvenile MatchHet verschil in de behandeling van de gebroeders Baresi kenmerkt direct het contrast tussen de rood-zwarte- en blauwe-zwarte zijde van Milaan. Milan bindt clubmensen nog steeds voor langere tijd aan zich en heeft met Silvio Berlusconi en Adriano Galliani al jaren dezelfde mensen aan het roer staan. Inter lijkt onder kersvers eigenaar Thohir daarentegen langzaam tot een businessclub te transformeren. Hoewel er, net als bij Milan, in het bestuur van de Nerazzurri plaats is voor échte Interisti, is er bij de wijze waarmee de club terug wil keren aan de Europese top geen plaats meer voor sentiment.

Waar de Nerazzurri van oudsher op zoek lijken te zijn naar het aantrekken van wereldsterren, is dit anno 2014 niet meer mogelijk. In plaats van de portemonnee te trekken voor spelers als Vieri en Crespo, is Inter tegenwoordig genoodzaakt te kiezen voor goedkopere B-voetballers. Bovendien zijn de blauw-zwarten door de enorme schuld niet meer in staat een bod van tientallen miljoenen op een speler te weigeren. Voor de club is het dus onmogelijk toptalenten als Mateo Kovacic en Mauro Icardi hun hele leven in Milaan te houden. Gevolg: in plaats van een eindbestemming is Inter tegenwoordig niets meer dan een tussenstation.635448635563204421_454297848Eenzelfde proces is er bij de buurman aan de gang. Milan werd in 1899 opgericht als arbeidersploeg en veranderde pas na de komst van eigenaar Berlusconi midden jaren ’80 in een koopclub. Naar aanleiding van het zware financiële weer jaagt directeur Galliani de laatste jaren vooral op koopjes en lijkt Milan terug te keren naar de basis.

Zo is clubman Filippo Inzaghi er manager, haalde men Kakà in 2013 tegen beter weten in terug naar Milaan (om hem een jaar later transfervrij te zien vertrekken) en is Adriano Galliani al sinds midden jaren ‘80 de belangrijkste man in het bestuur. Enige smet: het vertrek van clubheld Paolo Maldini. Bij zijn afscheidsduel in 2009 werd de verdediger uitgefloten door een deel van de fanatieke Curva Sud. ‘Il Capitano’ stelde zich in zijn loopbaan diverse keren kritisch op over het gedrag van de harde kern van Milan en dat namen de tifosi hem kwalijk. Maldini reageerde door zijn middelvinger op te steken. Mede door dit geschil lijkt hij voorlopig in geen enkele rol bij de Milanese duivel terug te willen keren.FBL-ITA-AC MILAN-AS ROMA-MALDINIMet de derby van dit weekend staat er zoals gewoonlijk een heetgebakerde wedstrijd op het programma. Vanuit het Milan-kamp is de haat het sterkst. Inter is de Rossoneri het laatste decennium op sportief gebied de baas en vanuit het blauw-zwarte kamp heeft men historisch gezien een grotere hekel aan Juventus. Tussen Inter en de Bianconeri botert het sinds de oprichting van beide clubs al niet en medio jaren ’60 streden beide ploegen jaarlijks om de Scudetto. Het omkoopschandaal in 2006 gooide extra olie op het vuur en wanneer beide ploegen het tegen elkaar opnemen in de Derby d’Italia, is de sfeer gespannener dan wanneer Milan en Inter in Milaan om de Madonnina strijden.

Desondanks ging het in het verleden vaak genoeg mis bij de Milanese derby. Zo werd het Champions League-treffen van april 2005 na 73 minuten gestaakt. Nadat een goal van Esteban Cambiasso door scheidsrechter Merk werd afgekeurd, gooide diverse Inter-supporters vuurwerk op het veld. Een van de fakkels raakte Milan-doelman Dida, wat de scheidsrechter, na eerst het spel tot twee keer toe te onderbreken, er toe deed besluiten de wedstrijd definitief te staken. Hoewel Milan met een 3-0 aggregaat al met een been in de halve finale stond, besloot de FIFA Inter stevig te beboeten en de overwinning aan de Rossoneri toe te kennen.

Inter Milan's Materazzi and Rui Costa of AC Milan wait on the pitch during their Champions League soccer match in Milan Ook in 2010 ging het mis. Vlak na de met 2-0 gewonnen derby besloot Inter-verdediger Marco Materazzi de overwinning met een masker van Milan-eigenaar Silvio Berlusconi op zijn hoofd te vieren. Hoewel Materazzi voor veel opschudding in de Italiaanse voetbalwereld zorgde, ging hij vrijuit. Een jaar later liet de mandekker in een interview weten al twee dagen na de derby met Berlusconi zelf over zijn actie te hebben gelachen.

Materazzi-se-paye-la-tete-de-Silvio-Berlusconi_article_landscape_pm_v8 Tussen beide supportersscharen is het de afgelopen jaren rustig. Om en rond de wedstrijd zijn er normaal gesproken weinig rellen. In plaats van te vechten nemen de Curva Nord (fanatieke supportersgroep Inter) en de Curva Sud (fanatieke supportersgroep Milan) het tegen elkaar op in een strijd om wie de mooiste sfeeractie verzorgt. Voorafgaand aan elke derby zijn beide fangroepen maanden bezig met het ontwerpen van één (of meerdere) spandoeken. Meestal presenteren beiden hun kunstwerk(en) op het moment dat de spelers het veld betreden. De curva met de mooiste sfeeractie wint de climaderby.

B2vbrzNCYAAu83YHoewel beide ploegen met het gekozen beleid denken te kunnen terugkeren aan de Europese voetbaltop, lijkt het een utopie dat een van beide Milanese clubs ooit weer de Champions League wint. Het financiële gat naar de Engelse, Spaanse en Duitse topclubs is haast niet te overbruggen en vanwege de schulden is zowel Inter als Milan niet meer in staat grote bakken met geld voor een speler neer te leggen. Waar beide clubs in het verleden zelf voetballers als Paolo Maldini, Demetrio Albertini en Giuseppe Bergomi voortbrachten, rolden er de afgelopen jaren weinig potentiële wereldtoppers uit de Milanese opleidingen. Het resultaat: voetbaltechnisch is de Milanese broedertwist van zondag niets meer dan een duel tussen twee Italiaanse middenmoters. Maar vergis je niet: het sentiment en de passie zullen er absoluut niet minder om zijn.

Willem Haak
Italië-correspondent Staantribune

IMG_4049