Roda JC-icoon Dick Nanninga is gisteravond in cultureel centrum De Pluk in Geldermalsen geëerd. In Zuid-Amerikaanse sferen vertelden dochter Petra Nanninga en oud-ploeggenoten Dick Schoenaker, Pierre Vermeulen en Jan Poortvliet over hun band met de oud-spits én de enige Nederlander die ooit een velddoelpunt maakte in een WK-finale, in 1978 tegen gastland Argentinië.

Oud-international Pierre Vermeulen (foto onder), voormalig speler van onder meer Feyenoord en Roda JC, had een goede band met Nanninga. “We waren een koppel voorin en hadden elkaar nodig. Ik gaf de voorzet en hij maakte hem af. Zo ging dat bij Roda JC en later ook bij Oranje.”

Organisator Steffen Elgersma kwam op het idee voor de avond na het lezen van De Lange, de biografie van Nanninga, geschreven door Jeroen Siebelink. De avond had als treffende titel ‘Ik kop die kogel wel terug’, de bekendste uitspraak van Nanninga. Voorafgaand aan het WK gaf de kopspecialist dit als antwoord op de vraag van een journalist hoe hij dacht over het regime van de Argentijnse president Jorge Videla ten tijde van het WK. Een wereldkampioenschap waar destijds veel om te doen was, omdat het Argentijnse bewind de mensenrechten schond.

“Op dat moment kreeg ik er niet zoveel van mee. Ze waren daar slim genoeg om ervoor te zorgen dat wij niks zagen”, herinnert oud-ploeggenoot Dick Schoenaker zich. ““Ik heb in China gewerkt, over dat land wordt van alles gezegd”, vult Jan Poortvliet aan. “Maar ik heb daar nooit iets gek gezien en een leuke tijd gehad. Dat was in Argentinië eigelijk hetzelfde.”

Maar de unieke beelden van het WK die gisteravond werden vertoond, brachten voor sommige aanwezigen ook mooie herinneringen naar boven, zoals bij Oranje-supporter Kees Deijl. “Vroeger was het voetbal puurder. Er was één camera, die kon lang niet alles vastleggen. Er gebeurde van alles buiten het zicht. Dat ene doelpunt in de finale staat mij ook nog helder bij. Nanninga kwam erin en kopte niet veel later de 1-1 binnen. Toen was ik nog echt heel trots op Nederland.”

Van links naar rechts: Pierre Vermeulen, Petra Nanninga, Jan Poortvliet, Dick Schoenaker en schrijver Jeroen Siebelink.

“Dat zo’n avond als deze veertig jaar na dato wordt georganiseerd, had Dick zeker gewaardeerd”, sloot Vermeulen de avond af. Ook dochter Petra was trots dat er een ode aan haar vader, die drie jaar geleden op 66-jarige leeftijd overleed, was georganiseerd. “Hij maakte natuurlijk niet zomaar een goal, het was echt een mooi doelpunt, al vond hij zelf van niet. Het is mooi dat er nu nog steeds aandacht voor is.”