“Een IJslands sprookje” werd de kwalificatie voor het EK genoemd. Dat het elftal van bondscoaches Lars Lagerbäck en Heimir Hallgrimsson vanavond in de achtste finale staat tegen Engeland, is helemaal opmerkelijk.

IJsland is niet de meest verrassende naam onder de 24 ploegen op het Europees kampioenschap. Wel heeft het land de minste inwoners (329.000) van alle Europese voetballanden, de dwergstaatjes niet meegerekend. Des te knapper is het dat ze erbij zijn. Aan de kwalificatie had de ploeg zelfs voldaan in de oude opzet met zestien ploegen op de eindronde. De IJslanders werden tweede achter Tsjechië en vóór Turkije en Oranje. Eén keer waren de IJslanders heel dichtbij het EK. In 2003 was de ploeg in een poule met Duitsland en Schotland lang in de race om zich te kwalificeren, maar kwam zij een punt te kort. Tot aan de kwalificatie voor het WK 2014 was IJsland vervolgens kansloos. Vanaf toen kwam de ommekeer.

Maar eigenlijk was die eerder ingezet. Dankzij goed jeugdbeleid voor de 21.000 voetballers, actief bij 125 clubs. Echte profclubs zijn er nauwelijks, echte profs zo’n 75, vooral in het buitenland. En ook wat de faciliteiten betreft hield het lange tijd niet over. Je kunt dan wel velden op schilderachtige locaties hebben, zes maanden per jaar is er weinig tot nauwelijks daglicht en in de winter is het ijzingwekkend koud. De IJslandse competitie duurt ook maar vijf maanden. Maar de voorzieningen in de Úrvalsdeild, zoals de competitie heet, zijn enorm verbeterd. Zo verrees in 2000 in Keflavík de eerste overdekte voetbalhal met echt gras. Ondertussen zijn er zeven hallen op het eiland die een heel voetbalveld kunnen herbergen en daarnaast vier kleinere hallen. Het heeft geresulteerd in een explosie aan talent.

Lees het hele artikel over IJsland in de nieuwste Staantribune, waarin we op geheel eigen wijze aandacht besteden aan het EK in Frankrijk. Je kunt het magazine los kopen in de webshop of een van de duizend verkooppunten in Nederland en België of een abonnement (NB: er is nu een speciale aanbieding met boek ‘Glorious Hearts’ als gratis welkomstgeschenk!) op Staantribune nemen.
mockup_COVER_nr06
Mockup_Engeland_nr6
Mockup_Sochaux_nr6
Mockup_hetVeld Mockup_Plakboek_nr6