Een van de grootste stunts ooit in de Champions League vond gisteravond plaats. De Ierse kampioen Dundalk versloeg BATE Borisov uit Wit-Rusland, een team dat vier van de laatste vijf seizoenen aanwezig was in de groepsfase van de Champions League. Dundalk is echt een dwerg vergeleken met de andere teams die nog over zijn. De Lilywhites hebben een coëfficiënt van 2.590 en kunnen het in de volgende ronde bijvoorbeeld opnemen tegen Olympiakos Piraeus dat 70.940 heeft. Maar ook al verliest Dundalk dat, dan stroomt de club alsnog door naar de Europa League. Een mooie beloning voor een sympathieke club.

P1090857
In oktober 2010 was ik een lang weekend in Ierland voor voetbal. Op vrijdagavond de Louth derby Drogheda United – Dundalk, zaterdag even naar Noord-Ierland voor Linfield – Cliftonville om op maandagavond de trip af te sluiten met Dundalk – Shamrock Rovers. De derby was heerlijk met een hoop luidruchtige Lilywhites die hun club met 1-3 zagen winnen. In Drogheda ving ik op dat het wel eens druk kon worden in Dundalk. Shamrock Rovers was ongenaakbaar in die jaren. Het werd kampioen in 2010 en 2011 en bereikte als eerste – en tot nu toe enige – Ierse club de groepsfase in een Europees bekertoernooi. Een aantrekkelijke tegenstander dus, maar wat het nog pikanter maakte was Neale Fenn.

Dundalk 9
Fenn was in januari 2010 door Dundalk aangetrokken. Hij moest de grote man worden dat seizoen (Ierland heeft een zomercompetitie van maart tot en met oktober) voor de Lilywhites. De spits was al 33, maar een van de grotere namen in de Ierse competitie. Hij had in Engeland voor clubs als Tottenham Hotspur en Norwich City gespeeld en kwam afbouwen in de Ierse Premier League. Fenn kon het nog steeds en was erg belangrijk voor Dundalk, maar besloot eind juli ineens te stoppen. De club ging schoorvoetend akkoord met het verscheuren van zijn contract en het vrijgeven van zijn registratie. Om dat laatste had Fenn gevraagd, want hij wilde afbouwen bij de amateurs. Drie dagen later tekende hij ineens voor Shamrock Rovers. De supporters van Dundalk waren razend en gelukkig mocht ik getuige zijn van de terugkeer van Fenn.

Dundalk 24
Wie denkt dat Ieren altijd vrolijk mannetjes zijn, had op de avond van Dundalk – Shamrock Rovers in Oriel Park moeten zijn. Als je Studio Sport kijkt en Feyenoord speelt, zie je altijd schuin achter de goal in een hoekje een stel heel boze mannen staan, die altijd spelers van de tegenpartij verrot schelden. Denk aan die woede en dan keer tien. In het programmaboekje, normaal een teken van politieke correctheid, stond al veel haat. Bij de legendarische ontmoetingen uit het verleden tussen beide clubs stonden alleen overwinningen van Dundalk en er werden flink wat sneren uitgedeeld aan Neale Fenn, die werd neergezet als de kwaadaardige broer van Anton Mussert. In een stukje werd Fenn zelfs gewaarschuwd niet te gaan juichen als hij zou scoren. Er zou namelijk wel eens ‘iets’ kunnen gebeuren dan.

Dundalk 17
Dundalk speelde nergens meer voor, terwijl Shamrock Rovers heel dicht bij hun eerste landstitel in zestien jaar was. Maar deze avond kon er maar eentje winnen en dat waren de Lilywhites. Dundalk speelde met woede en haat de club uit de hoofdstad helemaal ondersteboven. De vervanger van Fenn, de dikke Welshe spits Matthew Tipton, maakte een hattrick. De Judas van Shamrock bakte er ondertussen helemaal niets van. Hij was het mikpunt van spot en iedere keer als hij dicht bij de zijlijn kwam, stormden schuimbekkende Dundalk-fans naar de afrastering om hem de huid vol te schelden. Fenn deed net of het hem niets deed, maar hij durfde geen inworp te nemen. De supporters van Dundalk zongen continu “I’d rather have a Tipton than a Fenn” begeleid door middelvinger en masturbatiegebaren. Het werd 5-1 voor Dundalk en als een echte gloryhunter kocht ik na afloop een sjaal van de club.

Dundalk 13
Shamrock Rovers werd in 2010 kampioen en het jaar erop ook. Met het geld van de Europa League – de Rovers speelden onder andere tegen de Spurs – en het nieuwe stadion leek Shamrock Rovers de competitie jaren te kunnen domineren. Dat lukte niet. Dat laatste twee seizoenen is Dundalk kampioen geworden. Dit seizoen staat het opnieuw bovenaan en als de trilogie wordt voltooid, komt het op de derde plek qua aantal landstitels te staan. Netjes tussen de grote vier uit Dublin, de hoofdstad waar de fans van Dundalk zo’n hekel aan hebben. Toch moeten ze daar vaak naartoe de komende tijd, want omdat Oriel Park van de Lilywhites niet voldoet (veel staanplekken, de grote angst van de UEFA) wijkt de club voor Europese duels uit naar het stadion van… Shamrock Rovers.

Dundalk 27
In het Tallaght Stadium versloeg Dundalk gisteren BATE Borisov met 3-0 in de derde voorronde van de Champions League. Een ontzettend knappe prestatie. BATE Borisov werd de laatste tien jaar kampioen van Wit-Rusland, heeft Alexander Hleb onder contract en bereikte vier keer de groepsfase van de Champions League de laatste vijf seizoenen. Clubs als AS Roma, Athletic Bilbao en Bayern München werden de laatste jaren met een nederlaag naar huis gestuurd, terwijl Real Madrid en Paris Saint-Germain niet verder kwamen dan een gelijkspel. AZ kan meepraten over de kracht van de Wit-Russen in eigen huis, want de Alkmaarders verloren met 4-1 in de Borisov Arena.

Dundalk 32
BATE zit komende vrijdag niet meer in de koker voor de Champions League-loting. Dundalk wel. De kans dat het nog een keer stunt, is natuurlijk niet heel groot. Maar wie weet. Het versloeg als ongeplaatste club al de IJslandse kampioen Hafnarfjardar en gisteren dus BATE. De droomtegenstander van de supporters is ook al bekend: Celtic, dat natuurlijk eerst nog van FC Astana moet winnen. Celtic is razend populair in Ierland en daarnaast denken de Lilywhites niet kansloos te zijn tegen de Schotten. Tenslotte won de kampioen van Gibraltar zelfs van de Bhoys. En mocht Dundalk worden uitgeschakeld, dan is er nog altijd de Europa League. Een bezoek van Manchester United, Internazionale of Schalke ’04 vinden de fans van Dundalk ook helemaal niet erg.

Dundalk 33