“Sclessin is de hoogoven van het Belgische voetbal en de Hell Side is daarin de kern, het kolkende magma van het stadion. Ici, c’est l’enfer (‘Hier is de hel’, red.) Een Sclessin in topvorm kan de geluidsmuur neerhalen; de Hell Side fungeert als aanjager voor de rest van het stadion”, aldus de Belgische fotograaf Jean-Pierre Pijls, die de fanatieke supporters van Standard Luik in het seizoen 2014-2015 volgde. Cafe the cup Standard-14

Cafe the cup Standard
Cafe the cup Standard-2
Cafe the cup Standard-3“Wat voor de meeste bezoekers angstaanjagend is – en kan zijn –  is voor mij, na enkele maanden tussen deze felle mannen te hebben doorgebracht, niet vreemd meer. En zeker niet angstaanjagend. Op vak T3 voel ik me relaxed, op m’n gemak. Ik voel me geaccepteerd door de leiders van de groep en dus ook door de rest van de fans”, aldus Pijls.

Cafe the cup Standard-4
Cafe the cup Standard-5
Cafe the cup Standard-6“Veel van deze mannen willen constant voor de lens poseren. Ze zijn trots op hun verbond en op hun side. Maar ik wil liever niet dat ze poseren, ik wil gewoon vastleggen wat er gebeurt. Hoop en wanhoop, vreugde en verdriet, blijdschap en woede, opwinding en berusting. De normale expressie voor, tijdens en na de match.”

Cafe the cup Standard-7
Cafe the cup Standard-8
Cafe the cup Standard-9
Cafe the cup Standard-10
Cafe the cup Standard-11
Cafe the cup Standard-12
Cafe the cup Standard-13
Cafe the cup Standard-15
Cafe the cup Standard-16
Cafe the cup Standard-17
Cafe the cup Standard-18“Op T3 is voor mij de move belangrijk. Beweging in beeld; beweging in kleur. Kortom, actie. Onscherpte is geen probleem. Beweging is oké. Beweging geeft kracht, sfeer en emotie. Dit alles geeft de dynamiek en de furie van T3 goed zeer, het borrelend hart van l’enfer (de hel, red.).”

Cafe the cup Standard-19
Cafe the cup Standard-20
Cafe the cup Standard-21
Cafe the cup Standard-22
Cafe the cup Standard-23“Ik sta tussen de mensen, dein met hen mee. Naar voor, naar achter. Intussen kijkend naar de match, maar nog meer naar wat er om me heen gebeurt. Constant zie ik foto’s om me heen. Ik kijk als het ware naar mijn eigen beelden. Sommige daarvan leg ik vast, andere zijn verdwenen in een flits. Maar ook dat is T3. Snel en zeer enerverend.”

Cafe the cup Standard-25

Tekst: Carlo Valkenborg
Foto’s: Jean-Pierre Pijls