Een snelle reflex met de hand, daarna met de voet en zelfs met het hoofd. De Zwitserse keeper Ruedi Kälin stopt schot na schot van de Amerikanen. Kälin ziet eruit als een zwerver, met zijn lange onverzorgde haar en wilde baard, en dat was hij ook jarenlang. De Zwitser leefde op de straten van Zürich. Ooit was hij een getalenteerde ijshockeykeeper die op proef mocht komen bij de Montreal Canadiens, maar na het overlijden van zijn vader raakte Kälin in een diepe put. Na lange tijd buiten te hebben geleefd, krabbelt hij weer langzaam weer overeind. Kälin verkoopt tegenwoordig een straatkrant en geeft stadswandelingen in Zwitserland. Ondanks zijn nieuwe leven, heeft hij zijn wilde uiterlijk wel behouden. Zijn haar heeft hij al tien jaar niet laten knippen en dat bevalt hem wel. Met zijn oude kapster heeft hij de afspraak dat zij het mag knippen de dag voordat zij met pensioen gaat. Dat wordt haar laatste daad, maar dat duurt nog enkele jaren. Kälin’s haar zal dus nog wel even groeien.

Ruedi Kalin
Kälin is een van de helden op de Homeless World Cup, oftewel het WK voor Daklozen, dat deze week in Glasgow wordt gehouden. Meer dan zeventig landen, zowel mannen- als vrouwenteams, strijden om een afschuwelijk kitscherige beker. Het toernooi is in 2001 door twee Schotten gestart en inmiddels uitgegroeid tot een groot evenement. Gisteren in Glasgow was het enorm druk rondom de drie velden waarop de wedstrijden werden gespeeld. Het zijn kleine veldjes waarop de teams,  die ieder bestaan uit vier man, tegen elkaar spelen. Er mag continu gewisseld worden en wedstrijden duren twee keer zeven minuten. De spelers hoeven niet per se dakloos te zijn om mee te mogen doen. Verkopers van straatkranten zijn bijvoorbeeld ook welkom. Of mensen die in een afkickkliniek hebben gezeten.

DSC05320
De kwaliteitsverschillen tussen de teams zijn enorm. Een voorbeeld is Cambodja – Slovenië. Waar de Cambodjanen met fitte, technische voetballers aantreden, zijn de Slovenen een stelletje oude mannen. Twee spelers van hen hebben zelfs nog nooit gevoetbald en dat is te merken. De Sloveense keeper krijgt de bal amper een paar meter vooruit getrapt. Deze wedstrijd krijgt hij er maar acht om z’n oren. Dat valt mee, want tegen Chili stopte de teller pas na zeventien voor de Sloveense keeper. Maar voor de Slovenen geldt, zoals bijna voor iedereen hier, meedoen is belangrijker dan winnen. Veel spelers hebben een loodzwaar jaar achter de rug en voor even kunnen ze alles vergeten. Hier in Glasgow zijn ze even iemand, al is het maar voor een week.

DSC05396