FC Assent speelt in de Belgische Tweede Klasse als Bert van Marwijk er in het seizoen 1987-1988 neerstrijkt. De Limburgse club is in amper een paar jaar tijd van de Vierde Provinciale naar de Tweede Klasse gepromoveerd en heeft dat vooral te danken aan Deuren Theuma, een familiebedrijf dat de ploeg stevig sponsort en waarvan vader en zoon het bestuur van de club vormen. Omdat Theuma ook veel klanten in Nederland heeft – er zijn nu nog steeds vestigingen – boden Nederlandse spelers een commerciële meerwaarde. Naast Van Marwijk speelden ook Eric van der Luer (later Roda JC), met wie de latere bondscoach vaak in een Opel Kadett naar de club reed, en voormalig FC Wageningen-speler Wim Leushuis in het dorp.staantribune_top5_Van_Marwijk

Van Marwijk, die ondertussen ook een sportzaak uitbaatte in het Limburgse Meerssen, was als midden dertiger niet meer de snelste, maar als laatste man liet hij zich door zijn overzicht en de rust die hij uitstraalde, kennen als een trainer in spe.

In de club ging het er gemoedelijk aan toe: Van Marwijk kon, leunend tegen zijn auto, rustig een sjekkie rollen. Sponsors, spelers, bestuursleden, vrouwen en kinderen reden in dezelfde bus als de spelers naar uitwedstrijden, waardoor het verblijf van de Nederlanders bij Assent als één grote anekdote voelde. De ploeg deed het ook sportief uitstekend en schopte het tot in de eindronde van de Tweede Klasse.

In het begin van het seizoen werd FC Assent nog getraind door voormalig Rode Duivel Wilfried Van Moer, maar na diens ontslag nam een zekere Tobback de ploeg over. Hij bleek voorheen trainer te zijn geweest van een dameshockeyteam en gaf oefeningen uit de jaren vijftig. De Nederlanders dachten dat ze in de maling werden genomen.

Problemen met de kuit en de rug noopten Van Marwijk een einde aan zijn carrière te maken bij FC Assent. Later zou hij zijn trainerscarrière beginnen waar hij die als speler had beëindigd: in België. In het seizoen 1990-1991 debuteerde de latere coach van Feyenoord namelijk als trainer bij derde provincialer FC Herderen.

Andere vergeten verhalen over Louis van Gaal, René van der Gijp, Dick Advocaat en Hans Kraaij jr. in België lees je in het artikel Touch and go! van redacteur Raoul de Groote in het 0-nummer van Staantribune (pagina 36 e.v.).