De komende maand staan de donderdagen op Staantribune in het teken van Albion Rovers. Waarom de Wee Rovers, een onooglijk clubje uit de Schotse derde divisie? Simpel, omdat die club perfect bij Staantribune past. Niet alleen heeft de club drie verschillende staantribunes, ze zijn ook meer dan voetbal alleen. De club is, ik moet helaas die vreselijk uitgemolken term nu gebruiken, een echte cultclub. Albion Rovers is het Telstar van Schotland. Niemand in Schotland heeft een hekel aan de club, op een paar verdwaalde Airdrieonians-fans na. Cliftonhill is een bedevaartsoord voor veel Schotse voetballiefhebbers die daar in een relaxed sfeertje naar tiki-taka voetbal kunnen kijken.

De komende donderdagen dus veel Albion Rovers. Ik heb de club dit seizoen een paar keer bezocht en het is voor veel mensen een tweede club. Je vindt er veel ex-voetballers die zin hebben om een potje voetbal te kijken, voetbaljournalisten als ze niet naar Celtic of Rangers moeten en vinckers die van het rare stadion houden. De club zelf heeft helaas weinig fans, maar bij de supporters die er zijn zitten een aantal echte paradijsvogels. Een rariteit met een rood-gele pruik die daardoor op een clowntje lijkt, een oude man met een irritante trommel, een Sherlock Holmes en drie boefjes met Stoon IJsland-kleding die 90 minuten lang heel stoer staan te kijken en te posen.

Albion Rovers is geen club bekend is vanwege de prijzen. Een verloren bekerfinale in 1920 is het hoogtepunt in het 134-jarige bestaan. In 1949 speelde de club voor het laatste op het hoogste niveau en hangt sindsdien rond in de spelonken van het Schotse profvoetbal. De Wee Rovers zijn meer bekend bij voetballiefhebbers  vanwege bijzaken, zoals het ‘Spicy Trio’, Bill Currie, Sid Sage en Albert Rice, die in de haren zeventig voor de club speelden. Het is de club die ooit op aanvraag van hoofdsponsor Tunnocks een shirt liet ontwerpen dat op een wikkel van een Tunnocks chocoladereep leek.  En legendarisch is het fanzone “Over the Wall”, zo genoemd omdat je heel makkelijk gratis een wedstrijd kunt kijken als je op een heuveltje achter de stadionmuur staat. Volgende week donderdag meer over deze bijzondere club.

Albion DSC03119 Albion DSC09258 Albion DSC09225 Albion DSC09221 Albion DSC03188Albion DSC03199Albion DSC03166Albion DSC03150Albion DSC03123Albion DSC03145Albion DSC03139