In het lelijke mijnwerkersplaatsje West Auckland vind je een smoezelige pub, een vettige chippie, verveelde hangjongeren en veel dichtgespijkerde huizen. Het is een naargeestige plek waar je niet dood gevonden wilt worden. Maar in het centrum van het stadje staat iets waar het hart van iedere voetballiefhebber harder van gaat kloppen: een standbeeld ter ere van de twee wereldtitels die de plaatselijke voetbalclub ooit won.

DSC08956Sir Thomas Lipton – inderdaad, die van de thee – was een groot voetballiefhebber en wilde een kampioenschap organiseren tussen de sterkste clubs ter wereld. Een soort WK voor clubteams. Hij schreef de bonden van Italië, Duitsland, Zwitserland en Engeland aan om hun sterkste team naar Turijn te sturen voor de strijd om de Sir Thomas Lipton Trophy. Duitsland stuurde Stuttgarter Sportfreunde, Zwitserland Winterthur en de Italianen een combinatieteam bestaande uit spelers van Juventus en Torino. Alleen vanuit Engeland hoorde hij niets. Hij stuurde een briefje naar zijn assistent met de opdracht “Contact W.A.” Lipton bedoelde Woolwich Arsenal, maar zag tot zijn verbazing ineens West Auckland Town in Turijn verschijnen. De spelers, bijna zonder uitzondering mijnwerkers, wonnen het toernooi ook nog eens zeer verrassend.

DSC08955

Twee jaar later werd het toernooi opnieuw gehouden. Ditmaal waren FC Zürich, Torino en Juventus de deelnemers. Lipton liet West Auckland Town ook komen als titelverdediger. Wederom pakten de mijnwerkers de titel. Ze wonnen de finale met 6-1 van Juve en de trofee ging definitief naar Engeland. Het was daarom de bedoeling om in 2009 een standbeeld te onthullen vanwege het feit dat de eerste titel honderd jaar geleden was, maar het project liep wat vertraging op. In 2013 was het eindelijk zover en sindsdien staat er in het onooglijke stadje een mooi aandenken aan die twee onwaarschijnlijke successen.

Dit artikel stond eerder in het 0-nummer van Staantribune.
NB: Alleen boekhandel Paagman, Frederik Hendriklaan 217 in Den Haag heeft nog enige exemplaren van dit nummer.