In het Staantribune Museum wordt elke week iets ‘bijgezet’. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nlDeze week: een handtekening van Søren Busk van Staantribune-redacteur Raoul de Groote.

Søren Busk, voormalig Deens international en verdediger van onder meer AS Monaco, AA Gent en MVV, waar hij met Bert van Marwijk samenspeelde, zat in 1987 met Søren Lerby in een hotelkamer in Monaco toen de telefoon ging. Johan Cruijff. Of hij bij Ajax wilde komen voetballen?

Maar omdat hij geen garantie op een basisplaats had en hij zijn achillespezen – waaraan hij drie keer was geopereerd – wilde sparen, koos Busk voor Wiener Sportclub in Oostenrijk. Dankzij de steenrijke voorzitter van die club hoefde hij zich over mogelijk financieel verlies overigens geen zorgen te maken.

(Verhaal gaat verder onder de afbeelding)

Het was een anekdote die hij vertelde toen ik in 2011 een dag met hem optrok in Kopenhagen. Hij woonde er op een bijzondere plek: in een omgebouwde graansilo in een hip, gerenoveerd deel van de haven.

Hij had de hele dag vrij genomen, stelde ons voor aan zijn vrouw en dochter en trok trots zijn oude, zorgvuldig bewaarde AA Gent-shirt aan. Het paste nog perfect. In de ochtend bezochten we zijn werkplek – de fabriek waar de Select-ballen worden gemaakt en waar hij verkoopdirecteur was. Na de lunch reden we met de fotograaf naar het veldje waar het voetballen voor hem was begonnen en nadien trokken we de stad in. De hele dag praatte hij zonder ophouden en gedroeg hij zich zoals hij zich ook als voetballer had laten kennen: als een echte gentleman.

Een nog tastbare herinnering aan mijn bezoek staat op bladzijde 124 van de onvolprezen Buffalo Bijbel, het boek dat Heli Rombaut over AA Gent schreef: zijn handtekening. Hij zette ze op het eind van de dag, vlak voor we in het centrum van Kopenhagen afscheid namen. Het werd tijd om naar huis te gaan, zei hij, waar zijn vrouw en dochter op hem wachtten. De fotograaf en ik begaven ons met een tevreden gevoel richting taxi. Toen ik nog even omkeek, zag ik Søren Busk een bloemenwinkel binnenstappen.

Heb jij ook een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl