In het Staantribune Museum wordt regelmatig iets ‘bijgezet’. Heb jij een bijzonder item met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nlDeze week: een bordje van Wembley van Staantribune-redacteur Thomas Rensen.

Wie heeft er geen fascinatie met het oude Wembley? De Twin Towers, het geluid, de historie. Al bij een rondleiding in 1996 nam ik mij voor hier ooit een wedstrijd te zien. De video die ik kocht met hoogtepunten van dit stadion heb ik vele malen gezien. Uiteindelijk is het nooit gelukt om een wedstrijd te zien in het oude Wembley.

Ik heb wel een keer geprobeerd om kaarten te kopen voor een vriendschappelijke wedstrijd tussen Engeland en Brazilië. Dat ging nog niet via internet, maar via een speciaal telefoonnummer dat je vanaf een bepaald tijdstip moest bellen. Een vriend en ik hebben het zeker duizend keer geprobeerd. Met de fax en met twee vaste lijnen. Maar helaas, meer dan in gespreksgeluiden hoorden we niet. We kwamen er niet doorheen. Tot we de moed opgaven en we hoorden dat het uitverkocht was. Uiteindelijk heeft het tot de Olympische Spelen van 2012 geduurd voordat ik een wedstrijd zag op Wembley, maar met die nieuwbouw is dat toch niet echt hetzelfde.

Toch heb ik een bijzonder aandenken aan het oude stadion in huis. In 2003 werd het vernietigd, maar niet voordat het nog een keer commercieel kon worden uitgebuit. Iedereen die wilde mocht een brokstuk van Wembley kopen. Via een speciale website kon je zo toch nog een stukje historie in handen krijgen. Een buitenkansje. Wat je precies kocht, wist je niet vooraf. Je kocht een object van een bepaalde prijs en een bepaalde grootte. Ik studeerde, dus kon niet voor iets groots kiezen. Ik bestelde samen met een vriend een stukje Wembley en daarna was het wachten. En wachten. Wat zouden we opgestuurd krijgen? Eindelijk post uit Engeland. In het pakketje zaten twee van deze bordjes.

En ja, we waren tevreden. Het was beter dan een anonieme steen of deurklink ergens uit het stadion. Hier stond tenminste het beroemde Wembley-logo op! En het had iets met voetbal te maken. Een mooi stukje voetbalhistorie. Op eBay kochten we vervolgens nog meer Wembley-memorabilia. Een oude ansichtkaart met de twee torens en wat veel te dure foto’s van het meest beroemde doelpunt ooit op deze grond gemaakt. Een mooi aandenken van wat voor mij het meest tot de verbeelding sprekende stadion is geweest.

Heb jij ook een bijzonder voetbalitem met een leuk verhaal erbij? Stuur dan een mail mét foto van het voorwerp naar info@staantribune.nl