Van donderdag 4 oktober tot en met zondag 7 oktober organiseert Staantribune de tentoonstelling Shirts of Cult, more than just a football shirt. In aanloop naar dit evenement publiceren wij odes aan bijzondere tenues. Vandaag: AD-journalist Minne Groenstege over het shirt van Racing Club.

Voetbalshirts verzamel ik al sinds mijn zesde. M’n eerste shirt was het fraaie Oranje-shirt van het WK 1998 in Frankrijk. Voor die tijd was ik nog vooral geïnteresseerd in speelgoedauto’s en fietsen, maar dat veranderde die zomer in een passie voor voetbal. Bij die passie hoort uiteraard ook een gezonde liefde voor voetbalshirts. Er hangen inmiddels 180 shirts naast elkaar in mijn kast, netjes geordend op kleur. Wat het mooiste of meest bijzondere is? Het blijft een lastige vraag en het antwoord kan van week tot week verschillen. Vrijwel elk shirt heeft wel z’n verhaal, want de meeste shirts heb ik gekocht of gekregen tijdens vakanties of voetbalreizen in het buitenland. Het Everton-shirt uit 2003 met ‘Rooney 18’ achterop is me nog altijd dierbaar, net als het bezwete wedstrijdshirt van Melbourne City dat ik in 2016 na een wedstrijd kreeg van m’n favoriete speler Tim Cahill.

Toch is mijn huidige favoriet het shirt van Racing Club de Avellaneda uit 2014. Ik kreeg het shirt van een vriend die in Argentinië was geweest en het was liefde op het eerste gezicht. Vier jaar later, op 20 april dit jaar, droeg ik het shirt zelf in het Estadio President Juan Domingo Perón (El Cilindro) tijdens de wedstrijd tussen Racing Club en Vasco da Gama in de Copa Libertadores. Het mooie aan het shirt zijn de kleuren, het wit met lichtblauw waardoor ik al ruim twintig jaar groot fan ben van het Argentijnse voetbal. Toch zijn het vaak de kleine details die een shirt uniek maken. Dit shirt staat er vol mee. Het lijkt alsof er een reguliere sponsor op de borst staat, maar de tekst “dueño de una pasion” betekent ‘eigenaar van een droom’, een slogan van de supporters die dat seizoen op het shirt prijkte. Verder zijn er de twee uilen op de mouwen, een afbeelding van het stadion, de Argentijnse shirtsponsor Topper en de tekst “El primer grande” (De eerste grote), de bijnaam van de club.

Toen ik in april bij Racing Club was, zagen we het shirt nog overal. Racing Club werd in 2014 voor het eerst sinds 2001 weer eens kampioen van Argentinië, met de teruggekeerde Diego Milito als aanvoerder in de spits. We zullen het nooit helemaal zeker weten, maar misschien werd Racing Club dat seizoen ook wel kampioen dankzij dit prachtige shirt: de eigenaar van een droom.

Minne Groenstege