Van donderdag 4 tot en met zondag 7 oktober organiseert Staantribune de tentoonstelling Shirts of Cult, more than just a football shirt. In aanloop naar dit evenement plaatsen wij odes aan bijzondere tenues. Vandaag: Staantribune-redacteur Joris van de Wier over het shirt van Clapton CFC.

Clapton CFC werd afgelopen lente opgericht door de supporters van Clapton FC, omdat zij een conflict hadden met de eigenaar van hun club. De nieuwe vereniging moest in een van de lagere divisies van Londen beginnen en omdat alles nieuw was, mochten fans ontwerpen insturen voor het uitshirt. Het winnende shirt is gebaseerd op de kleuren van de vlag van de Spaanse republiek die van 1931 tot 1939 bestond: rood, geel, paars. Uiteindelijk ging die regering ten onder tegen Generaal Franco, die daarbij hulp kreeg van Adolf Hitler. Aan de andere kant hielpen de International Brigades mee, groepen vrijwilligers vanuit heel Europa die het fascisme wilden tegenhouden. De driepuntige ster van de internationale strijdkrachten komt ook terug in het shirt. De strijdkreet van de antifascisten was No pasarán en die staat op de achterkant gedrukt.

Omdat Clapton CFC extreem-linkse supporters heeft is het geen verrassing dat het gekozen uitshirt een politieke lading heeft. Sinds de club het bekend heeft gemaakt, is het gekkenhuis. Waar de club in eerste instantie 250 shirts liet drukken, werden er binnen de kortste keren 6.000 besteld. Clapton moest de verkoop snel staken, want de shirts worden gemaakt in Italië door een bedrijf met een kleine capaciteit. Het is een kledingmaker met dezelfde ethiek als de club en bekend vanwege het steunen van initiatieven tegen racisme, homofobie en ongelijkheid. Daarom wil de club geen ander bedrijf inschakelen en zal iedereen een paar maanden moeten wachten op de levering van het shirt. In Spanje is het ontwerp van Clapton trouwens groot nieuws en heeft het diverse landelijke media gehaald. Aan de linkerkant wordt het bejubeld, terwijl het aan de rechterkant de populariteitsprijs niet zal winnen.