Edinburgh City en Livingston spelen vanavond tegen elkaar in de Schotse League Cup, maar weinig mensen zullen dat weten. Gek eigenlijk, want het is een enorm beladen duel. De Schotse variant van AFC Wimbledon v MK Dons, met het verschil dat die al drie keer is gespeeld en dit pas de eerste keer is dat Edinburgh City en Livingston elkaar tegenkomen. Waar MK Dons en AFC Wimbledon de Kaïn en Abel zijn van Wimbledon FC, zijn Livingston en Edinburgh City dat van Meadowbank Thistle.

Meadowbank
Meadowbank Thistle werd in 1943 opgericht onder de naam Ferranti Amateurs. Het was het fabrieksteam van Ferranti, een electronicabedrijf uit Edinburgh. Vijf jaar later werd de naam van de club veranderd in Ferranti Thistle, vernoemd naar de distel, de Schotse nationale plant. Geen aantrekkelijke plant op het eerste oog, maar het paarse stekelplantje heeft de Schotten ooit behoed voor een slachting. In de dertiende eeuw probeerden de Noormannen de Schotten in hun slaap te overvallen. Om geen geluid te maken, besloten de indringers hun schoenen uit te doen. Een van de Noormannen stapte echter in een distel en schreeuwde het uit van de pijn. De Schotten schrokken wakker en verjoegen de aanvallers en dat allemaal dankzij die ene distel. Veel voetbalclubs in Schotland hebben daardoor als achtervoegsel ‘Thistle’. Partick Thistle, Inverness Caledonian Thistle, Bathgate Thistle, Dalkeith Thistle en Buckie Thistle, om er maar een paar te noemen.

Meadowbank DSC09156
Ferranti Thistle was geen grote club en trok amper publiek (Easter Road van Hibs ligt echt op een steenworp afstand), maar haalde wel enkele bekerstunts uit. Daardoor kreeg de club in 1974 een uitnodiging om in de Schotse League te komen spelen. Die kans greep het met beide handen aan. De Schotse bond stelde wel twee voorwaarden: de naam moest worden veranderd, want een commerciële naam mocht niet, en de club moest een normaal stadion zoeken. Dat stadion werd het Meadowbank Stadium en de nieuwe naam werd Meadowbank Thistle. Het Meadowbank Stadium was vier jaar eerder gebouwd omdat Edinburgh de gaststad was van de Commonwealth Games, een soort Olympische Spelen voor landen die zijn aangesloten bij het Britse Gemenebest. Het is een bombastisch, betonnen stadion. Het schreeuwt keihard “Sovjet-Unie 1963”, als je het in je ooghoeken ziet. Het mooiste vind ik de lichtmasten, die ook heel erg Oostblok zijn.

DSC04761
Het stadion had in de jaren dat Meadowbank Thistle daar speelde de bijnaam The Moon. Dit omdat er geen atmosfeer was en het veld vol met kraters lag. Het is echt een heel vreemde bak. Goed voor atletiek, maar waardeloos voor voetbal. Meadowbank Thistle heeft dan ook niet veel potten gebroken. Het was wel de club met het eerste elektronische scorebord in Schotland. In 1986 werden de Commonwealth Games weer in het Meadowbank Stadium gehouden. De organisatie kocht het scoreboard van de Olympische Spelen in Los Angeles en liet het transporteren naar Schotland. Het gigantische ding gaf het stadion een nóg grotere Oostblokuitstraling. Het had een positief effect op het team. In 1986-1987 werd Meadowbank Thistle tweede in de Schotse eerste divisie. Normaal betekende dat promotie naar de hoogste afdeling, voor het eerst in de geschiedenis van de club, maar dankzij een herstructurering van het Schotse voetbal dat jaar juist niet.

DSC04734Meadowbank Thistle is een club die nog altijd leeft in de gedachten van veel oudere voetbalfans in Schotland. Iedereen die er ooit is geweest heeft er wel een anekdote over, lijkt het wel. Met name door het gigantische stadion en de rare dingen die er vaak plaatsvonden. Zo herinneren fans van Dundee zich nog goed dat de hoofdtribune was gesloten omdat in de catacomben een rommelmarkt plaatsvond. Andere clubs maakten mee dat ze niet op die tribune mochten vanwege een bloemenshow.

Het meest bizarre voorbeeld is wat de fans van Queen of the South meemaakten. Na een busreis van drie uur kwamen zij aan in Edinburgh. De moeder aller regenbuien vond plaats, maar ze kregen te horen dat de enige overdekte tribune was gesloten en de uitsupporters op een van de onoverdekte moesten gaan staan. De reden? In de catacomben van de hoofdtribune vond een kattenshow plaats. Nu ben ik groot fan van katten, maar voor de supporters was dit wel heel vervelend. De beste nevenactiviteit die ooit plaatsvond was een bierfestival op de sintelbaan van het stadion, terwijl Meadowbank Thistle v Brechin City op hetzelfde moment werd gespeeld. Nu zou dat worden verboden door de health & safety-maffia, maar destijds leverde dat een topmiddag op voor de fans.

Meadowbank DSC09153
In 1995 besloot een zakenman de licentie van Meadowbank Thistle over te nemen en de club dertig kilometer verder te laten spelen in Livingston, dat is de Schotse variant van Almere en Milton Keynes. Een nieuwe stad die in een paar decennia groot was geworden. De mensen wilden er graag voetbal zien, maar de clubs die er al zaten, hadden weinig succes. Een beetje hetzelfde als in Milton Keynes. De zakenman besloot ook om de naam Meadowbank Thistle te veranderen in Livingston FC en bijna alle supporters besloten niet meer te gaan kijken. Voor de meeste van hen was hun club nu dood.

DSC04769
Een aantal supporters ging de lokale amateurclub Edinburgh City volgen, omdat Hearts noch Hibs ze aansprak. Het lukte de supporters om de club naar het Meadowbank Stadium te laten verhuizen. Afgelopen mei promoveerde Edinburgh City naar de Schotse League Two. Eenentwintig jaar na dato wordt er dus weer profvoetbal gespeeld in het Brutalistische stadion. Alsof de goden het zo wensten, lootte City het een divisie hoger spelende Livingston in de League Cup, waardoor de eerste officiële wedstrijd als profclub uitgerekend tegen de aartsvijand is. Vanavond om 19.45 uur lokale tijd zullen de twee erfgenamen van Medowbank Thistle gaan strijden wie van de twee de beste is.

Meadowbank DSC09306