De moeder van Berry van Aerle bewaarde van zijn indrukwekkende voetbalcarrière krantenknipsels, foto’s en brieven. Zijn vrouw bundelde die tot drie dikke plakboeken. Op verzoek van Staantribune haalde de oud-speler van onder meer PSV, Royal Antwerp FC en Helmond Sport, herinneringen op. Aan titels, een musical, gewoon doen én aan het EK in 1988, die Nederland vandaag precies 28 jaar geleden won.

“Bij de wedstrijdbespreking wees Michels naar mijn positie en zei hij alleen: ‘Barry…’ Meer niet. Hij wist precies wat hij aan me had. M’n naam iets aanpassen, deed hij – denk ik – expres. Mooie dingen waren dat.”

Het werd een gouden zomer voor Van Aerle en Oranje. “Tijdens de wedstrijd tegen Ierland gingen we op het einde op zoek naar een doelpunt. Ik weet nog dat ik met Rijkaard achterin bleef en we eigenlijk dachten: we kunnen straks onze koffers pakken. En toen viel die rare goal van Kieft, die eigenlijk buitenspel was.

Tijdens zo’n toernooi krijg je weinig mee van de gekte in Nederland. Ik hoorde achteraf dat er in Helmond een taxi reed met mijn naam erop. Ik was nooit echt zenuwachtig voor een wedstrijd, zelfs niet voor de finale. Gezonde wedstrijdspanning, meer niet. Ik deed gewoon m’n best om m’n tegenstander uit te schakelen. Vaak lukte dat, en soms speelde je een mindere wedstrijd. Zo simpel is het.”

Lees het hele interview met Berry van Aerle in de nieuwste Staantribune, waarin we op geheel eigen wijze aandacht besteden aan het EK in Frankrijk. Je kunt het magazine los kopen in de webshop of een van de duizend verkooppunten in Nederland en België of een abonnement (NB: er is nu een speciale aanbieding met boek ‘Glorious Hearts’ als gratis welkomstgeschenk!) op Staantribune nemen.
mockup_COVER_nr06
Mockup_Engeland_nr6
Mockup_Sochaux_nr6