In aanloop naar de Panini Ruilbeurs (zondag 15 juli, Café Engelenburgh in Utrecht) plaatsen wij dagelijks odes aan bijzondere Panini-plaatjes. Vandaag: Rik Klein Entink over Ronaldo.

Ronaldo Luis Nazário de Lima, voetbalnaam Ronaldo, kwam naar Nederland in het laatste seizoen dat een overwinning slechts twee punten opleverde. ‘Een menneke’ aldus Mart van den Heuvel, teammanager van PSV. Dat menneke zou later drie keer wereldvoetballer van het jaar worden, niemand op een Nederlands Panini-plaatje zou ook maar enigszins daarbij in de buurt komen.

De Volkskrant maakte groots melding van de komst van Ronaldo naar de Eindhovenaren als de nieuwe Pelé van Brazilië. De ironie wil dat uitgerekend diezelfde Volkskrant bij monde van Willem Vissers, jaren later, in reactie op de aankondiging van Ronaldo te stoppen met profvoetbal, schreef: “Had hij gevraagd om die heiligverklaring, terwijl hij nog maar een jongen was.” Een rollercoaster van hoogte- en dieptepunten die begon in de Eredivisie PTT-Telecompetitie.

In een periode waar niemand er meer vreemd van opkijkt dat clubs spelers jaren volgen alvorens ze vast te leggen, doet het vreemd aan dat toenmalig technisch directeur Frank Arnesen vol trots meldt dat de scouts Ronaldo “al in november van het vorige jaar” op de korrel hadden. Dat was een sterk staaltje scouting in die periode. Zijn uitverkiezing tot Goddelijke Kanarie voor het WK 1994 in Amerika gooide bijna roet in het eten, al kwam zijn plaats in het Panini-album nooit in gevaar. Naar Nederland kwam hij zeker, al werd het wel bijna het shirt van de concurrent. Ajax-directeur Van der Eijden zou later zeggen dat ze voor 90% rond waren met de Braziliaan, maar de Amsterdammers hadden buiten PSV- en Ronaldo’s kledingsponsor Nike gerekend, die Arnesen tipte snel te handelen.

Eind augustus liep er een jongen in een gekreukeld rood jasje het veld van het Philips Stadion op. “Hoeveel goals ga je maken?”, vroeg Evert ten Napel. “Dertig”, antwoordde de spits en hij hield woord. In zijn eerste seizoen scoorde hij dertig keer, genoeg voor de topscorerstitel, maar niet voor de schaal, in tegenstelling tot Ronaldo ging die wel naar Amsterdam.

Tegelijk met de komst van Ronaldo werd ook de Belgische stillist Luc Nilis binnengehaald en het koningskoppel gaf in de eerste wedstrijd van het seizoen direct een visitekaartje af: Vitesse-uit, altijd lastig. Na negen minuten lag de bal in het net dankzij Ronaldo en Nilis scoorde tweemaal. Een paar weken later stond Ronaldo ineens bij heel Europa op het vizier, toen hij tegen Leverkusen een glaszuivere hattrick scoorde. PSV verloor echter wel met 5-4.

De vergelijking met zijn voorbeeld Romário ligt voor de hand en waar zijn voorganger vooral opviel door van slapen een hobby te maken, heeft Ronaldo een andere hobby: autorijden. Op zich geen probleem, ware het niet dat hij pas op 22 september achttien werd en je op dat moment pas rijlessen mocht nemen. Mart van den Heuvel probeerde hem dan ook altijd op te halen voor de training, want anders kwam hij zelf met zijn al aangeschafte Jeep. Het was dan ook wachten op een ongeluk en dat gebeurde ook. De gevolgen waren alleen niet groot, omdat de pers er geen lucht van kreeg.

Zijn achttiende verjaardag was een bijzondere. Veel vrienden, familie en collega’s waren in een restaurant bij elkaar gekomen voor een gepast feestje, als de telefoon gaat. “Voor jou Ronaldo!” Hij neemt de hoorn aan en het duurt niet lang en de tranen stromen over zijn wangen. Nooit had hij durven dromen dat Romario hem zou bellen om hem te feliciteren met zijn verjaardag.

De persoonlijke hoogtepunten volgden elkaar in rap tempo op die eerste maanden, maar met PSV ging het minder goed wat leidde tot het ontslag van Aad de Mos. Kees Rijvers werd interim-trainer, waarna Dick Advocaat het na een paar maanden overnam. Twee trainers die een broertje dood hadden aan spelers die niet hard werkten op de training en het kwam dan ook regelmatig tot botsingen. Ronaldo verliet meer dan eens vroegtijdig het trainingsveld. Maar de echte tegenslag komt in het tweede jaar bij PSV: een ernstige knieblessure houdt hem maanden aan de kant. “Voetbal is mijn leven en als ik dat niet kan doen is mijn leven helemaal kapot”, aldus de spits. Zijn vader komt in die periode een aantal maanden naar Eindhoven om zijn zoon bij te staan wat de eerste serieuze tegenslag in zijn carrière is, maar niet de laatste. Behalve goals zullen blessures een rode draad zijn in zijn carrière, mede een reden waarom hij de status van ‘Nieuwe Péle’ nooit kon waarmaken.

De blessure en de moeizame verstandhouding met Dick Advocaat betekende uiteindelijk het vertrek van Ronaldo bij PSV. De Kleine Generaal liet de Braziliaan niet starten in de bekerfinale tegen Sparta, maar pas laat in de wedstrijd invallen. Ronaldo wilde weg, forceerde een breuk en maakte de overstap naar Barcelona. In 57 wedstrijden voor PSV scoorde Ronaldo 54 goals, een duizelingwekkend gemiddelde. Menig keeper zag vanaf de middenlijn Ronaldo met de bal aan de voet de verdedigers opzoeken maar spuugde alvast in de handschoenen omdat hij bijna zeker tot een redding gedwongen zou worden.

Barcelona was het begin van een Europese carrière die Het Fenomeen later leidde langs clubs als Inter, Real Madrid en AC Milan. Hij bracht zijn land in totale extase door in de WK-finale van 2002 twee keer te scoren tegen Duitsland en zijn land daarmee hoogstpersoonlijk naar de wereldtitel schoot. Acht goals scoorde hij tijdens dat WK, een WK dat begon met een vreemd kapsel. Waarom? Zodat iedereen over zijn haardracht zou praten. “Iedereen was mijn blessure vergeten. Zo kon ik me meer ontspannen voorbereiden”, aldus Ronaldo. Achteraf een geniale zet van een geniale voetballer die wij twee jaar op de Nederlandse velden mochten bewonderen.

Panini Ruilbeurs
Datum: zondag 15 juli
Tijd: 14.00 uur tot 16.00 uur. Na de Ruilbeurs is de boekpresentatie van Pot 6 – Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa en daarna kun je de WK-finale kijken.
Locatie: Café Engelenburgh van oud-voetballer Joop van Maurik (onder meer Holland Sport, FC Utrecht), Aquamarijnlaan 15-a, Utrecht.
Toegang: gratis, net als de bitterballen!

Neem je dubbele plaatjes en verzamelalbums mee!