In aanloop naar de Panini Ruilbeurs (zondag 15 juli, Café Engelenburgh in Utrecht) plaatsen wij dagelijks odes aan bijzondere Panini-plaatjes. Heb jij ook een favoriet voetbalplaatje? Stuur dan een stukje tekst over het waarom, plus een afbeelding naar: info@staantribune.nl. Het betreffende verzamelalbum maakt niet uit. Vandaag: Staantribune-redacteur Eric de Jager over Antonio José Bastos Lopes.

Antonio José Bastos Lopes, geboren op 19 december 1953, speelde zijn hele leven voor Benfica. Tussen 1979 en 1985 kwam hij tot tien interlands. De centrale verdediger was geen hoogvlieger, hij speelde bij de gratie van de afwezigheid van anderen. In het seizoen van Euro ’84 mocht hij maar één keer opdraven. Toch zat hij bij de selectie voor het toernooi in Frankrijk.

Euro ’84 was mijn eerste Panini-album. Twee jaar eerder had ik op vakantie in Spanje wel wat losse plaatjes verzameld, maar in 1984 begon ik serieus met zakjes scheuren. Als ik aan dat album denk, zie ik het hoofd van Lopes voor me. Toen Staantribune vroeg naar een bijzonder Panini-plaatje, dook de Portugees weer op uit de krochten van mijn voetbalgeheugen. Waarom eigenlijk? De man speelde geen minuut op het EK in Frankrijk. Ik ken hem verder nergens van. Goed, hij speelde hij de UEFA Cup-finale van 1993 tegen Anderlecht. Maar van die tijd herinner ik me uitsluitend Anderlecht-spelers. Kenneth Brylle, Juan Lozano, Luka Peruzovic, Franky Vercauteren, Ludo Coeck: ja. Antonio Bastos Lopes: nee. Hij won drie handen vol prijzen met Benfica, maar de Portugese competitie was begin jaren tachtig nauwelijks te volgen.

Als ik het album onder het stof vandaan haal en open sla, weet ik meteen waarom dit het album van Bastos Lopes is. Panini’s Euro 84 is een allegaartje van verwilderde blikken en verwaaide kapsels uit een tijd dat de out-of-bed-look nog gewoon onverzorgd heette. Een mix van lang jaren zeventig-haar en de moderne mat. De foto’s zijn genomen vlak voor of vlak na een wedstrijd. De een blikt naar links, de ander naar rechts, of er wordt stoïcijns in de verte gestaard. De achtergronden zijn al even chaotisch: bosschages, tribunes, doelpalen. Hier is geen media-afdeling aan te pas gekomen.

De elftalfoto’s zijn in abstract expressionistische stijl. Vijf voor en zes achter, zes voor en vijf achter, elf op een rij, of in piramidevorm. Op de pagina ‘uitgeschakelde landen’ staat Oranje opgesteld in twee schuine rijen. De enige uitzonderingen zijn – uiteraard – West-Duitsland, waar een strakke formatie poseert in drie rijen, en – verrassend – België. Drie rijen, handen op de knieën en coach Guy Thijs in pak met stropdas. De Rode Duivels detoneren in het Euro ’84-album, want de spelersplaatjes hebben bijna allemaal een smetteloos witte achtergrond. Alleen Ludo Coeck en Michel Renquin ontworstelen zich aan dat juk. Gelukkig maken de snor van René Verheyen en het biologielerarenuiterlijk van Luc Millecamps veel goed. De Joegoslaven hebben ook geposeerd voor de plaatjes, op vier spelers na, maar die hebben dan weer een schuin genomen kiekje van elf losse spelers als elftalfoto.

Het album dus van José Antonio Bastos Lopes. Plaatje 169, 1,81 m, 83 kg. Paar weken niet naar de kapper geweest, trainingsjack over het rommelige shirt, indrukwekkende snor en een paar-dagenbaardje. Om zijn nek hangt een dikke ketting.  Hij kijkt in de camera alsof hij zojuist door de politie van Lissabon is betrapt met een autoradio onder zijn jas. Bastos Lopes is voor mij Euro ’84, in al zijn kneuterigheid en in al zijn menselijkheid.

Heb jij ook een favoriet Panini-plaatje? Stuur dan een stukje tekst over het waarom, plus een afbeelding naar: info@staantribune.nl. Het betreffende verzamelalbum maakt niet uit.

Panini Ruilbeurs
Datum: zondag 15 juli
Tijd: 14.00 uur tot 16.00 uur. Na de Ruilbeurs is de boekpresentatie van Pot 6 – Op bezoek bij de voetbaldwergen van Europa en daarna kun je de WK-finale kijken.
Locatie: Café Engelenburgh van oud-voetballer Joop van Maurik (onder meer Holland Sport, FC Utrecht), Aquamarijnlaan 15-a, Utrecht.
Toegang: gratis, net als de bitterballen!

Neem je dubbele plaatjes en verzamelalbums mee!