Volgens de meeste ‘kenners’ heeft Feyenoord vanavond een zware pot voor de boeg tegen Manchester United. En dat ook nog eens in een halfvolle Kuip. Voor de Rotterdammers is het jammer dat United dit seizoen een blauw (en soms een wit) uitshirt heeft. Want als het grijs zou zijn, zou een stunt best kunnen. Alleen de gedachte aan die kleur doet de Mancunians al ineenkrimpen van angst.

In 1995 had Manchester United namelijk een grijs uitshirt. Het tricot was zo afschuwelijk dat het door de supporters van de Red Devils in 2013 is uitgeroepen tot Lelijkste United-shirt Ooit. Maar dat niet alleen, het tenue leek wel vervloekt. Het oppermachtige United won in het seizoen 1995-1996 de landstitel en pakte de FA Cup, maar de vijf wedstrijden in het grijs leverden slechts een schamel puntje op. Om een of andere reden veranderden Eric Cantona, Ryan Giggs, David Beckham en co in beginnelingen wanneer zij het grijze hansopje aantrokken in plaats van het vertrouwde rode shirt.

Het lelijke shirt vond zijn Waterloo in Southampton. Niet na de wedstrijd, maar al in de rust. De ploeg van Alex Ferguson stond met 3-0 achter en in de kleedkamer brulde Fergie tegen zijn spelers dat ze onmiddellijk een ander tenue moesten aantrekken. United speelde in de tweede helft in hun blauw-witte derde shirt. Het hielp een beetje, want United verloor maar met 3-1. Na afloop gaf de manager als verklaring dat de spelers elkaar niet zagen in het grijze shirt. Ze werden volgens Ferguson ‘invisible’.