Marcio Vink, die vandaag in 1991 debuteerde in het Nederlands elftal, thuis tegen Malta (1-0), moest een veelbelovende voetbalcarrière vroegtijdig beëindigen door terugkerende knieblessures. Nadat hij was gestopt zocht Vink de anonimiteit, maar een fruitmachine in het casino veranderde alles.

Als Vink met één actie herinnerd zal worden, dan is dat deze:

Het is het doelpunt in de Derby della Lanterna dat Vink onsterfelijk maakte, tenminste in de ogen van de helft van de inwoners van Genua. Vink weet het zelf nog heel goed. De frustratie van een mislukt seizoen en de geldingsdrang om te laten zien wat hij in huis had; het zat allemaal in die rush en dat doelpunt.

”We waren met vijf buitenlanders bij Genoa, maar er mochten er maar drie spelen. Het was steeds op en af. Ik was gespannen, want dit was de derby tegen Sampdoria, de enige wedstrijd die je moest winnen. Ik kreeg de bal op het middenveld en toen kwam dat jochie van vroeger naar boven. In de jeugd bij Ajax maakte ik vaak zo’n doelpunt. Ik ging links, rechts, links, rechts langs de spelers en scoorde met een puntertje over Pagliuca heen. In mijn juichen zat alles, ik kreeg zelfs kramp. Ik was er zo kapot van dat het mijn man was, Vladimir Jugovic, die gelijkmaakte. Maar ik had eindelijk laten zien wat ik kon en nog wel tegen het Sampdoria van Gullit.”

Lees het hele portret van deze vergeten voetballer in Staantribune #5, na te bestellen in de webshop.

In Staantribune #5 staat ook een uitgebreide reportage over het VfL Bochum van Gertjan Verbeek, een openhartig interview met Orlando Smeekes, die als zoon van drugsverslaafde ouders opgroeide in pleeggezinnen en internaten, een achtergrondverhaal over de Belgische Tweede Klasse en een reportage over de Zweedse voetbalclub Assyriska FF, die in 1974 werd opgericht door Assyrische vluchtelingen.

mockup_cover_nr5Verder in dat nummer onder meer:

  • interview met de markante voetbaljournalist Iwan van Duren
  • portret van Andro Knel, de oud-speler van Sparta en NAC die overleed tijdens de SLM-ramp
  • achtergrondartikel over clubs in de Belgische tweede klasse
  • fotoreportage van Stade Joseph Marien, thuishaven van het Brusselse Royale Union Saint-Gilloise
  • Annie van Hooijdonk, de stadionspeaker van NAC Breda
  • historische uitwedstrijd Genua-Ajax
  • een van de laatste interviews met Hans Posthumus
  • en vaste rubrieken als De Derby, over die van Belfast tussen Glentoran en Linfield, Persoonlijk (dit keer met oud-international Bert Konterman), en Het Plakboek van Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst.

En dat alles gelardeerd met schitterende foto’s, in een fraaie vormgeving.mockup_OrlandoSmeekes
mockup_VanBronckhorstmockup_unionSaint-Gilloise
mockup_VanDuren
mockup_AndroKnelmockup_top5