Met weemoed zullen de oudere supporters van Pisa de afgelopen weken hebben teruggedacht aan Wim Kieft. De blonde spits scoorde in het seizoen 1984-1985 maar liefst vijftien keer voor de club uit de stad van de scheve toren. Het leverde de Amsterdammer niet de topscorerstitel op, maar hij werd dat seizoen wel kampioen van de Serie B. Vijftien doelpunten – een aantal dat de gehele selectie van Pisa dit seizoen na 26 wedstrijden nog niet eens heeft gehaald. Met elf doelpunten voor en vijftien tegen lijkt het alsof magerman kok is in de Pisaanse keuken.

Pisa in het seizoen 1985-1986 met Wim Kieft (staand, tweede van rechts)

Op 3 augustus 2016 zouden Pisa en Celta de Vigo tegen elkaar spelen. Een potje zoals er zoveel zijn in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Het bevreemdde de spelers van Celta de Vigo al. De tegenstander was niet te zien bij de warming-up, zelfs de altijd zo fanatieke Italiaanse supporters waren in geen velden of wegen te bekennen. Vreemd. De wedstrijd zou namelijk plaatsvinden in Arena Garibaldi, de betonnen thuishaven van A.C. Pisa 1909.

Celta de Vigo maakte van de nood een deugd en ging over op een training. De spelers van Pisa zaten ondertussen opgesloten in hun eigen spelershotel. Woedende ultra’s hadden zich verzameld voor het hotel. Terwijl de spelers angstig vanuit hun kamers naar buiten keken, werden de uitgangen door honderden fans geblokkeerd. Ze zaten als ratten in de val. De spelers werden uiteindelijk met rust gelaten. Het was de fans niet om de spelers te doen die een maand eerder nog waren gepromoveerd naar de Serie B. Bovenal wilden ze een statement maken tegen het incapabele bestuur dat ervoor gezorgd had dat succescoach Gennaro Gattuso de benen had genomen.

Gattuso
Zes seizoenen lang bivakkeerde Pisa in de spelonken van het Italiaanse voetbal. Het derde, vierde en zelfs vijfde niveau werden aangetikt. De voormalig club van Mario Been werd in 2009 failliet verklaard en maakte een doorstart. Ondertussen had de Toscaanse club een trainerskerkhof van Palermo-achtige proportie opgebouwd.

En toen kwam Gattuso in de zomer van 2015. De wereldkampioen van 2006 was de man die eindelijk stabiliteit en succes bracht bij de armlastige club. Aan de hand van Gattuso werd vorig seizoen verrassend in de play-offs gewonnen van het veel sterker geachte Foggia. Straatfeesten in Pisa, de club was weer op het niveau waar het hoorde: de Serie B. Gattuso was de reddende engel.

Maar ook als hoofdtrainer blijkt ‘Ivan de Verschrikkelijke’ even giftig te zijn als speler op het middenveld van AC Milan. Ruim een maand na de promotie leverde hij woedend zijn contract in uit onvrede met het bestuur. Volgens hem was de situatie bij Pisa zo verschrikkelijk dat het onwerkbaar was geworden. De ultra’s van Pisa kwamen in opstand tegen het bestuur. De ex-middenvelder moest en zou terugkomen aan het roer van de club. Het bestuur koos eieren voor zijn geld en een maand nadat Gattuso zijn ontslag had ingediend, was hij weer hoofdcoach. Ze waren in Pisa zelfs zo blij dat er bij de eerste training ruim vijfduizend man langs de kant stonden. Ter illustratie: negen clubs uit de Serie B halen dat niet eens bij een gemiddelde thuiswedstrijd.
Pisa is dit seizoen degradatiekandidaat nummer één in de serie B. Het zal een zware strijd worden, daar in de schaduw van de scheve toren. De formatie van Gattuso heeft zich bewapend met het beste Italiaanse beton wat er te vinden was. Vijftien tegendoelpunten in 26 wedstrijden is zelf in het land van de verdedigers enorm laag. Het geringe aantal tegendoelpunten zorgt ervoor dat ze nu niet op een nacompetitieplaats staat. De Nerazzurri hebben het beste doelsaldo in de onderste regionen van het tweede Italiaanse profniveau.

Daar tegenover blijven de slechts elf gemaakte doelpunten staan. Clubtopscorers zijn Daniele Mannini en Umberto Eusepi met beiden drie doelpunten. Het gebrek aan doelpunten is pijnlijk als je naar de uitslagen kijkt. Zo eindigde meer dan dertig procent van de wedstrijden in een 0-0. In zestien van de 26 potten wisten de blauwzwarten niet eens het net te vinden. Een keer lukte het om twee keer te scoren. Voor mensen die van juichen houden is Arena Garibaldi dit seizoen een no-go area.

Pisa Serie B uitslagen
Hoop kwam er weer in de harten van de ultra’s en de spelers begin februari. Een oefenwedstrijd tussen de coaches Gattuso en Fabio Cannavaro bracht hoop in de Toscaanse harten. Pisa won met maar liefst 3-2 van Tianjin Quanjian, de Chinese ploeg van onder andere Alexandre Pato, Axel Witsel en trainer Cannavaro. De ultra’s werden blij gemaakt met een dode mus. De twee daaropvolgende wedstrijden eindigden in 1-1 en 0-0. Ook in februari wordt het net amper gevonden.

Puntenstraf
Morgen staat voor Pisa de uitwedstrijd tegen Ascoli op het programma. Een niemendalletje tussen twee clubs uit centraal-Italië. Ascoli heeft al sinds eind november niet verloren. Van de laatste elf duels won de club uit de Italiaanse streek Marche er vier, de overige zeven duels eindigden in een gelijkspel. Voor wie een gokje wil wagen; 0-0 lijkt een zeer waarschijnlijke uitslag te worden in Stadio Cino e Lillo Del Duca.

Naast de doelpuntenmisère wankelde Pisa ook financieel de eerste seizoenshelft. Pisa bleek een echte mediterraanse club te zijn. Louche voorzitters, salarissen die niet worden uitbetaald en een dreigend faillissement; bij Pisa gebeurde het allemaal in de tweede helft van 2016. Meerdere pogingen om de club over te nemen of te redden mislukten jammerlijk. Maar rond de kerst kwam er eindelijk een verlossend woord. Een liquide eigenaar werd gevonden, de salarissen werden uitbetaald, de oude voorzitter verdween zelfs achter de tralies. De club lijkt eindelijk weer even in een stabiele haven te liggen.

Maar dat is schijn. Het gebrek aan doelpunten kan de club lelijk gaan opbreken. De erfenis van de vorige eigenaar had namelijk nog een lelijke verassing in petto. Doordat aan het begin van het seizoen de salarissen en premies niet op tijd zijn betaald, lijkt er een straf van vier punten in mindering over Pisa te worden afgeroepen. Het gerechtshof beslist daar binnenkort over. Bij de voormalige club van Wim Kieft en Mario Been is het dit seizoen alleen rustig op het scorebord.

Pisa in 1989-1990 met Mario Been (hurkend, tweede van links)