Anne Willem Roozeboom (1916-1999) was geen man tegen wie je moest zeggen dat iets niet kon. Toen de oud-speler van Go Ahead na de bouw van een replica van de IJsseltribune de nodige loftuitingen over zich heen had gekregen, besloot hij al snel het hele stadion in luciferstokjes vast te gaan leggen. De hoon van zijn vrouw – “Jij denkt altijd dat je alles kunt” sterkte hem slechts. Dat er 6.000 uren in zouden gaan zitten, kon hij toen nog niet bevroeden.

Ongetwijfeld zal hij zich tijdens het bouwen wel hebben verkneukeld over het aanstaande succes, want alleen de IJsseltribune maakte dus al dolenthousiaste reacties los; zelfs de grote Coen Moulijn zat zijn verstand te vergapen toen hij het bouwsel onder ogen kreeg. En een vijftienjarig jongetje sloeg zijn eigen lucifertribune aan splinters toen hij het exemplaar van Roozeboom had gezien.Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion
Het succes kwam. Het Luciferstadion werd in de jaren na de voltooiing in 1968 op verschillende plaatsen tentoongesteld en overal werd de geduldige bouwer overladen met bewondering en complimenten. Zijn belevenissen beschreef hij in een prachtige brief over de geschiedenis van het houten stadion. Maar liefst 465 keer ging hij naar de Adelaarshorst om details in zich op te nemen. Om die verworven kennis vervolgens op gevoel toe te passen. Het Luciferstadion is dus een interpretatie van de werkelijkheid en geen precies uitgemeten schaalmodel.

Roozeboom creëerde met dit stadion een eigen wereldje met een unieke sfeer. Je blijft ernaar kijken en bij elke stap die je zet, komen nieuwe details tevoorschijn. De zelf geschreven reclameborden, de doelnetjes, het radiohokje op het dak. Even wonderlijk als de bouw, is de staat waarin het stadion vandaag de dag verkeert. Volledig ongeschonden heeft het de tand des tijds weerstaan. Roozeboom verpakte het stadion dan ook in op maat gemaakte kisten als het niet werd tentoongesteld. En zijn achterkleinkind hoefde het niet in zijn hoofd te halen om zich zonder begeleiding in de buurt van het stadion te begeven. De kleine mocht zo nu en dan wel de lichtmasten ontsteken.

Hoe dan ook: hoog tijd dat er een voetbalmuseum komt in Deventer waar dit wondertje een ereplaats krijgt. En dat Go Ahead Eagles 1 ook maar een wonder mee mag maken de komende weken.Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion LuciferstadionLuciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion

Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion Luciferstadion

NB: Het Luciferstadion is momenteel in bruikleen van stichting Niet te Kraken. Het staat tentoongesteld in de businesslounge van de Adelaarshorst. Wachtend op een plekje in het nog te realiseren Niet te Kraken museum.