In Staantribune #17 (verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten) schreef Willem Haak een persoonlijk verhaal over zijn lange afstandsrelatie met Internazionale. Een voorproefje:

Het cynisme is een kenmerk van de gemiddelde Interista. In haar 110-jarige bestaan werd de club meerdere malen getroffen door zwarte decennia vol prijzendroogte. David Endt beschrijft in zijn boek Mijn Inter dat de zelfspot steevast een middel is om het leed van de supporter een beetje te verzachten. Vaak is de humor een kleine pleister op de wonden. Wat betreft zelfspot staat Inter wél bovenaan de ranglijsten.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Zo ook in 2015. Na jaren vol trouwe dienst besloot eeuwig aanvoerder Javier Zanetti zijn voetbalschoenen aan de wilgen te hangen en in een andere rol voor Inter te gaan werken. Bij gebrek aan beter werd Andrea Ranocchia benoemd als vervanger en gepromoveerd tot aanvoerder. Door zijn slordige dekking was de lange slungel echter niet geliefd bij de supporters van Inter. De keuze van de club om de centrale verdediger tot capitano te bombarderen werd dan ook flink bekritiseerd.

Omdat Ranocchia in het Italiaans ‘kikker’ betekent, was de grap al snel gemaakt. In de voorbereiding op het seizoen trokken twee vrouwelijke supporters naar het trainingscomplex van Inter om hun onvrede kenbaar te maken. Gewapend met een spandoek kwamen de twee fans bij de training aan. Tekst op het doek: “Ranocchia, als ik je kus, verander je dan in een voetballer?” Waarschijnlijk is het de dames niet gelukt een kus te bemachtigen, want Ranocchia bleef het gehele seizoen stuntelen.

Lees het hele artikel over het lot van een Inter-fan in Staantribune #17. Een voorproefje in elf seconden:

Voor dit nummer, dat geheel in het teken staat van voetballand Italië, trokken we een paar dagen op met Marten de Roon in Bergamo, die vertelt over de wederzijdse liefde tussen hem en Atalanta. Ook verhalen Michel Kreek en Leonard van Utrecht over hun tijd bij Padova en Jan Peters over zijn periode bij Genoa en Atalanta.

Verder bezochten we de Derby della Lanterna tussen Genoa en Sampdoria en maakten we reportages in Benevento, Napels en Foggia. Willem Haak schreef ook een fraai portret over Andrea Pirlo. Daarnaast gingen we op bezoek bij supporters van Hellas Verona en Castel di Sangro.

Uiteraard mogen de vaste rubrieken, zoals Het Shirt (Juventus 1983-1984), Pot 6 (over San Marino), Het Portret (Gianluigi Buffon), Top 5 (Corruptieschandalen in Italië), Voetbal & Muziek (AS Roma) en de columns van Frank Heinen en Johan Voskamp niet ontbreken.

Emilio Sansolini zorgde voor schitterende illustraties in deze editie, waaronder de cover van Pirlo.

Staantribune #17 is verkrijgbaar bij meer dan duizend verkooppunten.