Een logo is een van de belangrijkste kenmerken van een voetbalclub. Het hoort bij de identiteit, zoals het stadion, de clubkleuren en het shirt. Van jongs af aan heb ik een fascinatie voor logo’s gehad. Zodra ik mijn Panini-album vol had, begon ik met het ruilen van mijn dubbele plaatjes van Ab Plugboer en Gerrit Plomp tegen stickers van logo’s. Dat waren namelijk mijn favoriete plaatjes. Die fascinatie voor logo’s heb ik altijd gehouden. Tijd om daar eens wat mee te gaan doen: een nieuwe rubriek over voetballogo’s. Ik trap af met het Poolse Szombierki Bytom dat ooit Europees tegen Feyenoord speelde en een geweldige toren in het logo heeft.

Eigenlijk kende ik Szombierki Bytom helemaal niet, totdat @Brut_Football vorige maand ineens het logo van deze club op Twitter plaatste. Het is een wapen zoals ik ze graag zie: strak en verrassend. Het verrassende element is het gebouw dat in het logo staat. Het lijkt op een deprimerende Oostblokflat, maar het is de ventilatietoren van de kolenmijn van Szombierki.

Die mijn werd in de jaren negentig gesloten, maar het gebouw staat er nog. De toren is sinds 2004 een beschermd monument en de trots van de streek. Sterker nog, in 2009 werd het verkozen tot een van de ‘Zeven Architectonische Wonderen van Silezië’. Dat is niet zomaar een lijstje. Terecht dus dat de club de ventilatietoren in het logo heeft staan. Het monument heeft zelfs een naam: Krystyna.

Zij was ooit een ‘hij’ en heette destijds Kaiser Wilhelm. Het Poolse Bytom stond namelijk tot 1945 bekend onder de naam Beuthen en de stad hoorde bij Duitsland. Nadat de nazi’s waren verslagen, ging Beuthen naar Polen. De lokale voetbalclub, Beuthener SuSV 09, werd meteen opgeheven. Die club was redelijk succesvol en nam zes keer deel aan de strijd om de Duitse titel en versloeg in 1923 Real Madrid met 2-1. Maar met het verdwijnen van de Duitsers, verdween ook de club. De huizen werden overgenomen door verdreven Polen en die richtten in 1945 meteen Kopalnia Szombierki op, dat tegenwoordig Szombierki Bytom heet.

De club speelt nu in de diepe kelder van het Poolse voetbal, maar ooit kende het glorietijden. In 1980 werd Szombierki Bytom namelijk kampioen van Polen. Een jaar later trof Feyenoord de club in de UEFA Cup. In De Kuip werd het 2-0, terwijl de terugwedstrijd in 1-1 eindigde . Het is het laatste Europese duel dat de club ooit speelde.