Voor een nieuw boek over Engels voetbal bezocht ik afgelopen week Liverpool en omgeving. Een interview bij Tranmere Rovers, ronddwalen in Anfield en de stad zelf eens goed verkennen, stonden op het programma. Daarnaast bracht ik een bezoek aan Everton. Niet alleen de club, maar ook de wijk – waar Everton overigens niet speelt – met dezelfde naam. Mijn hoofddoel was het vincken van Prince Rupert’s Tower. Dat torentje staat namelijk sinds 1938 in het logo van Everton. Om het DNA van de Toffees te begrijpen, moest ik dat eens met eigen ogen zien.

Everton DSC00315Prince Rupert’s Tower is het oudste, nog bestaande, gebouw in Everton. Het werd in 1787 gebouwd en was een gevangenis om (voornamelijk) dronkaards een nachtje op te sluiten. Het is vernoemd naar Prince
Rupert, die in 1646 met zijn leger in Everton verbleef om Liverpool Castle te veroveren. De prins koos een uitstekende plek voor zijn kamp, want vanuit Everton heb je een geweldig overzicht over Liverpool en de Mersey. Everton was vroeger dan ook een plek waar de kooplieden van de stad woonden vanwege het uitzicht en de zuivere lucht. De wijk zelf was in de achttiende eeuw een populaire bestemming voor een dagtrip. Behalve het uitzicht en het groen, waren ook de befaamde Toffee Shop (waaraan de club haar bijnaam dankt) en Prince Rupert’s Tower attracties.

Everton DSC00311Toen ik naast het gebouw stond, viel het mij op hoe klein Prince Rupert’s Tower eigenlijk is. Veel meer dan vier dronkaards kun je daarin niet kwijt, hoewel ze vroeger natuurlijk niet zo nauw keken. Een gevangenis is het allang niet meer. Het torentje is lange tijd een opslagplek geweest voor de mannen van gemeentewerken. Die gingen niet zuinig om met het historische gebouwtje. Dankzij een gift van de voetbalclub Everton van 15.000 pond kon Prince Rupert’s Tower weer worden opgeknapt. Het is nu weer in oude staat hersteld. In 2014 werd de restauratie feestelijk gevierd. Everton-manager Roberto Martinez mocht samen met de burgemeester van Liverpool de verlichting aanzetten die Prince Rupert’s Tower blauw laat kleuren in de nacht. Gevoel voor historie kun je de Toffees niet ontzeggen.

Everton DSC00314