Feest in Glasgow. Partick Thistle bestaat in 2016 namelijk 140 jaar. Waar stadsgenoten Celtic en Rangers prijs na prijs winnen, staat de prijzenkast van de Jags al decennialang stof te happen. De Schotse komiek Billy Connolly zei ooit in een van zijn shows: “I grew up thinking they were called Partick Thistle Nil.” Hoe is het om voor de derde profclub van Glasgow te zijn, terwijl in dezelfde stad de twee succesvolste clubs van het land spelen?

Voor een kleine club als Partick Thistle, waar gemiddeld zo’n vierduizend man komt, heeft het relatief veel bekende supporters. Politica Mhiari Black, acteur Robert Carlyle, kunstenaar David Shrigley en historicus Niall Ferguson zijn fan van de Jags. Deze laatste woont tegenwoordig in de Verenigde Staten, waar hij getrouwd is met Ayaan Hirsi Ali. In een interview met The Guardian verklaarde Ferguson, een overtuigd atheïst, waarom hij juist supporter was van Partick Thistle en niet van Celtic of Rangers. Zijn antwoord was simpel: “Partick Thistle is de voetbalclub voor atheïsten. Het is onmogelijk om in God te geloven en tegelijkertijd supporter te zijn van Partick Thistle.”

Firhill for Thrills
Partick-fan Chris McEwan: “Zo zwaar is ons leven niet hoor. Het is uiteraard vervelend als je weer eens in de laatste minuut een wedstrijd verliest, maar we zijn supporter van een leuke club en Glasgow is natuurlijk een geweldige stad. Hier rondom het stadion heb je tal van kroegen en je bent met een taxi zo in de binnenstad. Ik zou niet willen ruilen met een supporter van een succesvollere club in een saaie stad. Er zijn zwaardere dingen in het leven dan fan zijn van Partick Thistle.”

“Soms is het even vervelend om supporter te zijn”, vult zijn vriend Paul aan. “Bijvoorbeeld toen we een reeks hadden van zes wedstrijden zonder doelpunt. Maar daar verzinnen we dan wat op. Zo zongen we tijdens die wedstrijd We score when we want, we score when we want, we’re Partick Thistle, we score when we want, als er weer eens een grote kans werd verprutst. Het is als supporter van Partick Thistle zaak het voetbal en vooral jezelf niet al te serieus te nemen. Zo stond er in de jaren negentig achterop het programmaboekje de ironische tekst Firhill for Thrills en past Kingsley ook zo goed bij ons.”

Partick_Thistle_1
Kingsley. De naam is gevallen. Waar Partick Thistle normaal gesproken qua media-aandacht altijd in de schaduw staat van de twee beroemde stadsgenoten, was dat deze zomer helemaal anders. De Jags introduceerden namelijk een nieuwe mascotte: Kingsley. Hoofdsponsor Mike Wilkins van Partick Thistle is namelijk fan van kunstenaar David Shrigley, supporter van de Jags. Wilkins vroeg Shrigley om een nieuwe mascotte te ontwerpen en zo kwam Kingsley ter wereld. De mascotte is de meest afschrikwekkende ooit en ziet eruit als Lisa Simpson die de nucleaire holocaust heeft overleefd (zie foto hierboven). Kingsley is afschuwelijk lelijk, maar zorgde er voor dat Partick Thistle ineens trending was op Twitter en dat de Britse pers en masse naar Firhill trok. Voor even stonden Celtic en Rangers in de schaduw van het kleine broertje. De derde club van Glasgow was even het gesprek van de dag in de stad.

Lees het volledige artikel van Joris van de Wier over Partick Thistle in Staantribune #4. Het magazine is verkrijgbaar in de webshop of in abonnementsvorm te bestellen. Het is ook mogelijk een 4-in-1-pakket, met alle Staantribunes die tot nu toe zijn verschenen, voor € 27,95 (inclusief verzendkosten) te bestellen.
NB: Dit pakket is vandaag en morgen (10 en 11 februari) voor slechts € 24,95 (inclusief verzendkosten) te bestellen!
Je kunt dit artikel ook in Blendle lezen.