Het ‘Highbury van Duitsland’, zo werd het Georg Melches Stadion in 1956 door de Duitse pers bejubeld. In dat jaar werd een multifunctionele tribune en de allereerste lichtinstallatie in West-Duitsland in het stadion gebouwd. De kersverse landskampioen Rot-Weiss Essen leek daarmee een solide basis te leggen om een echte topclub te worden. Het stadion luidde echter ook het verval van de club in, maar de naam van het inmiddels afgebroken bouwwerk is een begrip in Duitsland. IMG_1942b

De drijvende kracht achter het revolutionaire idee van de multifunctionele tribune was Georg Melches, die enkele hoge posities had bekleed binnen de staal- en ijzerindustrie van Essen. Voor de Tweede Wereldoorlog had Melches al een stadion voor Rot-Weiss Essen laten bouwen, maar door de geallieerde bombardementen was dat een ruïne geworden. De leden van Rot-Weiss Essen lieten het er niet bij zitten en bouwden een nieuw stadion. Nadat RWE in 1953 de Duitse beker won en in 1955 landskampioen werd, kwam Melches met het idee om een nieuwe tribune met een sauna, een zwembad, een sporthal, restaurant, appartementen en kantoren te bouwen. Voor die tijd een ongekend project, dat door de Duitse pers met bewondering werd verslagen. Het zou van Rot-Weiss Essen een topclub maken en een gat slaan met de directe concurrenten Borussia Dortmund en Schalke 04.

IMG_1936b

IMG_1931b_1

De bouw van de tribune had snel een keerzijde. “Vijf goede spelers, per seizoen”, verzuchtte Paul Nikelski, icoon van Rot-Weiss Essen. Het was het aantal spelers dat Rot-Weiss Essen in de jaren vijftig, zestig en zeventig niet kon halen, omdat het geld van de club in de stenen en onderhoud van een van de modernste tribunes ter wereld zat. Het leidde tot het sportieve verval van de club en het omgekeerde gebeurde: Dortmund, Schalke en Bochum investeerden vlak voor het WK van 1974 in nieuwe stadions en streefden de club uit Essen voorbij. Voor RWE werd het gat te groot om deze clubs nog in te halen. De verkoop van het stadion aan de stad Essen was een pleister op de financiële wonden. In 1977 degradeerde de club voor het eerst. Enige seizoenen geleden kwam de voormalige grootmacht zelfs op het vijfde niveau in Duitsland uit.

IMG_1945b

IMG_1944b

Toch is het Georg Melches Stadion een mythe in het Duitse voetbal. Dat had te maken met die legendarische tribune en ook dat de allereerste West-Duitse interland met kunstlicht in het stadion werd gespeeld. Maar nog belangrijker: ondanks het verval van de club bleven de fans massaal komen. Vanaf 1977 passeerden gemiddeld 7.300 fans de toegangspoorten van het Georg Melches Stadion. Die fans zorgden met hun fanatieke steun voor een heksenketel, waar tegenstanders zich niet graag in begaven.

IMG_1924b

‘Mythos Hafenstrasse’, zoals het stadion ook werd genoemd, voldeed echter niet meer aan de eisen van deze tijd. In de jaren negentig werd een tribune achter het doel afgebroken, omdat het een grote bouwval was. Enige jaren geleden viel het besluit om een nieuw stadion te bouwen, vlak op de plek van het oude Georg Melches Stadion. Het project was opmerkelijk: om het nieuwe stadion te bouwen, moesten gedeeltes van het oude stadion alvast worden gesloopt. Zo gebeurde het dat een tribune aan de lange zijde werd ingekort. In mei 2012 viel het doek voor het ooit roemruchte stadion en viel het ten prooi aan de sloophamers. Met het nieuwe stadion hoopt Rot-Weiss Essen op termijn weer terug te keren naar het hoogste niveau in Duitsland.

IMG_1943b