Aan het begin van deze eeuw stond er in het maandelijkse krantje dat NAC huis aan huis in Breda verspreidde een rubriekje over de grasmat en de man die daar verantwoordelijk voor was. ‘Het gras van De Bras’ heette het. Grasman Jan Braspenning vertelde gedurende het seizoen wat er allemaal bij kwam kijken om een veld in optimale conditie te krijgen.11 gras van de bras
Elke maand weer was het een genoegen om bij hem langs te gaan, in zijn keet onder Vak G. Hij had altijd een verhaal paraat waardoor de rubriek in een vloek en een zucht gevuld was. Bovendien is Braspenning de vriendelijke eenvoud zelve.02 gras van de bras jan
We zijn zestien jaar verder en Jan staat op het punt te worden opgevolgd door zijn zoon Erwin. Die als voetballer aan betaald voetbal mocht ruiken bij RKC, RBC (“Onder Maaskant”) en Wuustwezel. “Maar ja, de snelheid ontbrak”, dus een echte doorbraak bleef uit. Al zetten ze hem bij Wuustwezel er wel eens naast omdat hij te vaak scoorde. U leest het goed, bij Wuustwezel wilden ze op die manier promotie voorkomen. Het was de omgekeerde wereld in het Belgische plaatsje net over de grens, want in Breda zouden ze maar wat graag een divisie hoger spelen.
03 gras van de bras erwin
Aan het veld lag het niet vorig seizoen want het werd verkozen tot het beste van de eerste divisie. “Een mooie waardering voor het werk van mijn vader”, vindt Erwin. En zo kwam er ook nog eens een schaal in Breda terecht. Of beter: in Zundert, waar de Braspenningen vandaan komen en waar je over die naam struikelt. Overigens: in het totaalklassement met de eredivisieclubs erbij staat NAC op een fraaie derde plaats, zo berekende de jonge Braspenning.
09 gras van de brasBraspenning senior is de man die alles op gevoel doet. “Als ik ’s morgens in het stadion kom, zie ik gelijk hoe het ervoor staat.” Of hij ruikt het. “Door al dat vocht van de laatste tijd is het toplaagje van de aarde een beetje gaan stikken.” En verrek, een nadere snuffelbeurt bevestigt dat. In De Kuip zal dat niet gebeuren. “Die is helemaal open, zon en wind hebben er vrij spel, heel anders dan hier”, aldus Jan. De ArenA daarentegen zal volgens hem nooit een topveld hebben, ondanks de kunstgrepen die daar worden toegepast. Daarom kan het Nederlands Elftal beter interlands in De Kuip spelen.
06 gras van de bras
Na het voor de Bredanaars droevige slot van de competitie werd de toplaag van het veld volledig afgefreesd. “Dat moet je eigenlijk elk jaar doen.” Daarmee werd het onvermijdelijke straatgras een kopje kleiner gemaakt, de wortels van het goede gras overleefden de grondige onderhoudsbeurt omdat die dieper zitten. Vervolgens werd er ‘doorgezaaid’. Vijf weken later ligt er een redelijk volwassen mat in het Rat Verleghstadion. Voor het echte werk begint zal het gras weer tiptop zijn.01 gras van de bras
Op zijn visitekaartje staat ‘Hubra Fieldmanagement’ en hij heeft een groepsapp opgericht met collega ‘greenkeepers’ van andere clubs. Ja, ook die van Willem II. Erwin Braspenning heeft het vak van zijn vader geleerd en toont in alles wat hij vertelt groot respect voor zijn ouweheer. Maar hij weet ook dat “alles op gevoel” niet altijd werkt. Niet voor hem. Daarom maakt hij schema’s, verzamelt gegevens en overlegt met collega’s. En gebruikt de social media (@brasumconstruct) om nieuwtjes over het veld te delen. Ook zakelijk pakt hij het anders aan dan zijn vader. Die was in dienst van NAC. Braspenning junior laat zich inhuren door de club met alles erop en eraan. Dan hoeft NAC zich niet meer druk te maken over zaken als inkoop van meststoffen en moet Erwin ervoor zorgen dat hij zijn factuur op een goede begroting baseert. ‘Ontzorgen’ is het vreselijke moderne woord dat daarbij past.
05 gras van de bras
Het affrezen van het hoofdveld is de eerste klus voor zijn bedrijf geweest, met Jan in de rol van adviseur. Op de dag van ons gesprek werd het veld in een uur of drie gevertidraind. Duizenden gaatjes worden er dan geprikt om het veld te beluchten en zachter te maken. “Bij Arsenal hebben ze 22 man in dienst voor de grasmat, daar doen ze alles handmatig. Dan hoef je minder vaak te vertidrainen. Wij gebruiken noodgedwongen machines, waardoor het veld sneller hard wordt.”
10 gras van de bras
De kwaliteit van het veld staat bovenaan, maar Braspenning junior is ook niet vies van wat showeffecten. Daarvan getuigt het logo van de club dat hij in mei in het veld maaide. “Paaltjes uitzetten en met een handmaaier erlangs.” De perfectionist in hem was niet tevreden, ondanks de enthousiaste reacties. “Ik had er eigenlijk nog een paar keer overheen moeten gaan, dan was het logo duidelijker geweest.” Het belooft wat voor het komende seizoen, als de jonge Braspenning voor het eerst volledig verantwoordelijk is voor de grasmat in het stadion van NAC.

De jonge ‘Bras’ doet tot slot nog een mooie voorspelling. “Binnen nu en vijf jaar is het gedaan met kunstgras in het betaald voetbal. Het is veredeld zaalvoetbal, je draait anders, beweegt anders.” Laat ons hopen dat de nieuwe grasmeester over profetische gaven beschikt.
04 gras van de bras