De Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek doet zijn best om de sportfaciliteiten in Nederland, en dan vooral de velden, te verbeteren. Gisteren had de vereniging een middag georganiseerd voor ‘jonge professionals’ in dat vak. The Next Generation. De middag voltrok zich in De Kuip, waar een veld ligt om van te watertanden. Logisch dat het daar over ‘echt gras’ zou gaan. En dat ging het, beste lezer, dat ging het.

De opening is een vriendelijk opwarmertje met wat feitjes uit de Nederlandse sportveldenhistorie. Wist u bijvoorbeeld dat Nederland in 1960 zo’n 6.000 voetbalvelden telde? Wat volgt is een stortvloed aan argumenten voor echt gras.

Joop Schinkel beheert namens de gemeente Castricum zo’n 24 voetbalvelden. Daarvan is er maar één van plastic. Bijzonder in een tijd waarin de kunstmatige sprieten de macht lijken over te nemen in het sportveldenuniversum. En in Castricum leek er voldoende aanleiding voor verdringing van de echte velden te bestaan. Door de ondergrond van klei en veen waren die er namelijk vrijwel constant belabberd aan toe.

Lavaveld
Dan valt voor het eerst het woordje ‘lava’. Dat exotische spul heeft de prettige eigenschap dat het bijzonder goed water doorlaat en zo zorgt voor een strak, stabiel veld waarop veel gespeeld kan worden, ook bij slechte weersomstandigheden. Waarmee een argument voor kunstgras (“Je kunt er veel vaker op spelen”) al vlotjes onderuit wordt gehaald.

Om een lavaveld aan te leggen ben je zo’n 20.000 euro kwijt. Stukje minder dan de vier ton die voor een kunstgrasveld mag worden neergeteld. Een andere mythe ontkracht. Bovendien kost het onderhoud van een kunstgrasveld jaarlijks net zoveel als dat van een veld met echt gras: zo’n 7.000 euro. Pats, waarom zou je in hemelsnaam nog die investering doen? “Omdat de gemeentes er een lichtinstallatie bij cadeau doen”, klinkt het van achter uit de zaal. Instemmend gegrom weerklinkt. De toon is gezet tegen de tijd dat het pauze is, groeiende sprietjes zijn duidelijk erg populair bij dit gezelschap. Uw fotograaf heeft het naar zijn zin in deze eigen parochie.

‘Dennis’
Na de pauze gaat het van de breedtesport naar de topsport en vertelt de beroemdste ‘grasman’ van Nederland, Erwin Beltman, zijn verhaal. De bezoekers mogen zelfs aan de sprieten ruiken en voelen. Heerlijke details komen voorbij: het gras in De Kuip is 2,4 cm lang, de maaimachine van Beltman heet Dennis en hij maait altijd lopend, soms wel negen keer per week. Erwin en zijn team zijn bezeten van hun vak. De zes velden die ze onderhouden moeten er allemaal perfect bijliggen. “Een voordeel van goede trainingsvelden is dat ze niet zo vaak ‘binnen’, dus in het stadion, komen trainen” , vertelt Beltman. “Dat wil je niet, dat ze op het hoofdveld trainen. Vooral Koeman had daar een handje van.”

Aan apparatuur, vakmanschap en mankracht heeft Beltman geen gebrek. Maar alles staat of valt bij een goede communicatie. Met de trainer, de directie. “Maar ook met de spelers. Kuyt is altijd geïnteresseerd en toen Steven Berghuis zijn eerste wedstrijd in de Kuip had gespeeld voor Feyenoord, kwam hij me bijna omhelzen, zo mooi vond hij de mat.”

Beltman is 24 uur per dag met zijn velden bezig. De constant veranderende omstandigheden houden hem scherp: “Je moet op de juiste momenten de juiste dingen doen. Of juist iets niet doen.”

Veel andere clubs zijn inmiddels overgegaan op kunstgras. “Een kwestie van prioriteiten. Bij PEC trainen ze graag in het stadion en dan is kunstgras wel handig, ja. Maar de zware blessures die ze daar hebben, hebben wij hier dan weer niet.”

Vorig jaar liep een keeper van Feyenoord tijdens een wedstrijd op het kunstgras van Cambuur een zware blessure op. “Dat veld was voor een deel bevroren en daar gebeurde het. Logisch, want onder kunstgras hoeft geen veldverwarming te liggen. De KNVB moet de clubs met kunstgras gewoon verplichten veldverwarming aan te leggen. Moet je eens kijken hoe snel ze dan overgaan op echt gras. Zo’n operatie is namelijk onbetaalbaar.”

Je zou bijna gaan denken dat Beltman een hekel heeft aan kunstgras. “Nee hoor, het is best mooi. Vooral als het brandt”

031-bsnc-140916

Erwin Beltman, de beroemdste ‘grasman’ van Nederland.

032-bsnc-140916 033-bsnc-140916 034-bsnc-140916 04-bsnc-140916 06-bsnc-140916 05-bsnc-140916 07-bsnc-140916 08-bsnc-140916 09-bsnc-140916 10-bsnc-140916 11-bsnc-140916 12-bsnc-140916 13-bsnc-140916 14-bsnc-140916 15-bsnc-140916