Als een supporter verdacht wordt van voetbalrellen, krijgt hij meestal meteen een stadionverbod. ‘Voetbaladvocaat’ Christian Visser stoort zich er aan dat er geen schorsende werking van dat verbod is als een verdachte in beroep gaat. “Je krijgt een boete, stadionverbod én meldplicht, want je bent verdachte. En duurt het lang voor je beroep wordt behandeld, zit je al die tijd toch aan je stadionverbod vast”, zegt de strafrechtadvocaat in het eerste nummer van Staantribune. christianvisser01“Er is geen schadeloosstelling als de rechter je achteraf gelijk geeft”, vervolgt Visser. “Je kunt wel een epistel naar de KNVB sturen, maar die zeggen dan: ‘Volgens het OM bent u verdacht.’ En stuur je een epistel naar het OM met het verzoek je zaak snel voor te brengen, dan krijg je als antwoord: ‘Geen tijd, over een jaar bent u aan de beurt.’ Intussen moet je je ieder weekend weer melden. Daarom vind ik die meldplicht scheef. Ik heb er wel eens wat van gezegd in de rechtszaal, maar toen haakte de Amsterdamse Officier van Justitie er meteen op in. ‘Als meneer Visser dat vindt, dan moet hij maar gaan lobbyen in Den Haag’.”christianvisser02

Wat zou dan wél helpen tegen voetbalgeweld, als je inderdaad mocht gaan lobbyen?

“Ik weet niet of je het in wetgeving moet zoeken. Een meldplicht kan helpen bij de grootste probleemgevallen. Logisch dat als je je in een restaurant misdraagt, dat de restauranthouder zegt: ‘Nu een tijdje niet.’ Maar het gaat rond het voetbal vooral mis door het optreden van de politie. Het grootste probleem bij uitsupporters is als ze het centrum in gaan, maar dat gebeurt in de eredivisie vrijwel nooit. Bij Ajax-Cambuur (in het seizoen 2013-2014, red.) wel en er was meteen totale chaos. De politie had geen vooropgezet plan, terwijl vanaf station Leeuwarden al foto’s op Twitter werden geplaatst dat een grote groep onderweg was. Dan moet je als politie met die groep iets regelen. ‘Hier is een café, hier mogen jullie wat drinken. Als jullie gaan lopen, dan sluiten we jullie in en gaan we naar het stadion.’ En dan natuurlijk niet langs het supportershome. In Nederland schakelen ze te snel de ME in. Dan zijn er altijd mensen die denken: nu wordt het tijd om met dingen te gooien.”

Lees het hele interview met de Voetbaladvocaat van redacteur Sander van Lubeck, met foto’s van Thijs Brouwers, in het eerste nummer van Staantribune, te bestellen via de webshop.