Twaalf jaar geleden nam Arsenal afscheid van een van de meest iconische grounds van Engeland: Highbury. Met een capaciteit van 38.000 was het stadion in de gelijknamige wijk veel kleiner dan het huidige onderkomen van de Gunners, het Emirates Stadium, maar het sprak niet minder tot de verbeelding. Veel Gooners zullen met weemoed terugdenken aan de tijd van Thierry Henry en Dennis Bergkamp.

Wie na 2006 de wijk nog eens heeft bezocht, zal weten dat Highbury niet meer is zoals het ooit was. Het veld heeft plaatsgemaakt voor een tuin en de tribunes zijn omgebouwd tot een appartementencomplex. De contouren van het stadion zijn echter niet verloren gegaan. De witte muren met daarop de schilderingen die doen verlangen naar de beginjaren van deze eeuw.

Een stap op Highbury Square en je merkt dat de magie van het voormalig stadion nog niet helemaal verloren is gegaan. De entree in de Marble Hall met daarin een borstbeeld van oud-trainer Herbert Chapman doet je het gevoel geven in een achttiende-eeuwkasteel te zijn. Het enorme kanon op de vloer geeft een duidelijke link met Arsenal aan.

 

Een bericht gedeeld door Bianca (@bibishor) op

Waar ooit supporters de turnstiles passeerden, treden nu Londenaren hun huis binnen. Dat het complex aantrekkelijk is voor mensen die Arsenal een warm hart toedragen, blijkt wel uit een van de bewoners. Ex-Gunner Robert Pires verruilde in de zomer van 2007 de Londense club voor Villareal, maar wilde zijn oude club niet helemaal loslaten en kocht een appartement op Highbury Square. In 2015 verkocht hij overigens zijn woning. Degene zijn intrek wil nemen in de oude Southstand is minstens 300.000 euro kwijt. Voor mensen die van luxe houden, is er ook een appartement te koop voor slechts 932.000 euro.

Highbury is een van de vele iconische stadions die architect Archibald Leitch ontwierp. Zo schetste hij onder meer Old Trafford, Anfield en Craven Cottage. Het puike werk van Leitch, de uitstekende pitch en natuurlijk de beroemde stadionklok maakten het Arsenal Stadium zoals het was. De Arsenal Clock is dan ook behouden gebleven. De enorme klok, met een diameter van 2,6 meter, werd met een kraan op zijn plek aan de buitenkant van het Emirates geplaatst. Het kostte vier personen ruim negen uur om de klok te plaatsen. Highbury wordt op allerlei manieren nog in leven gehouden, waardoor nog vaak met weemoed wordt teruggedacht aan de gloriejaren van The Gunners.

Arsenal – West Ham United op tv!
Onze partner Ziggo Sport zendt dit weekend onder meer West Bromwich Albion – Liverpool (zaterdag 13.30 uur) en Arsenal – West Ham United (zondag 14.30 uur) live uit op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select. 

Check hier welke duels Ziggo Sport dit weekend nog meer live uitzendt.