‘Dé derby van Nederland’ staat op de rug van Het Derbyboek over de burenstrijd tussen SC Cambuur en sc Heerenveen. Hierover kun je discussiëren, maar het is in ieder geval dé derby van Friesland. Gerben Hoekstra en Klaas Jansma doken in de historie van deze ontmoetingen, wat resulteerde in een overzicht van 64 derby’s. De cover van het boek is voor de gelegenheid in twee delen verdeeld. Zo kunnen de Leeuwarders de Nederlandse versie als voorkant zien en voor de mensen uit Heerenveen is er een Friese variant. Grappig bedacht, maar de uitvoering kon beter.

Ook de inhoud van het boek bestaat uit twee delen. Voor supporters van beide clubs is er een speciaal gedeelte. Zo is er eerst een korte algemene inleiding te lezen, waarna een overzicht volgt van 32 wedstrijden per club. Bij alle 64 wedstrijden is er een kort wedstrijdverslag, een aantal quotes van spelers of trainer en een ‘wist u dat’-gedeelte. Allemaal redelijk standaard en alleen leuk voor de échte supporters. Voor neutrale lezers is dit boek niet echt interessant.

Waarschijnlijk heeft Het Derbyboek heel veel uitzoekwerk gekost, maar het resultaat is helaas te mager. Het boekje telt ook maar iets meer dan honderd pagina’s. Hierin zitten ook nog een aantal weinigzeggende wedstrijdfoto’s van de laatste edities tussen beide clubs. Al met al een gemiste kans, want over een derby als deze moet meer boeiends te schrijven zijn.

Het Derbyboek
Gerben Hoekstra & Klaas Jansma
Uitgeverij Penn.nl
ISBN 9789077948880