Sinds enkele dagen is de FIFA twee deelnemende landen rijker: Kosovo en Gibraltar. Zij zijn het 210ste en 211ste lid van de wereldvoetbalbond. Maar hoe zit het met landen – die om welke reden dan ook – (nog) geen lid kunnen worden van de FIFA?

Niet-erkende landen, autonome regio’s, staatloze volkeren en micronaties; het is een greep uit ‘landen’ die om verschillende redenen geen lid kunnen worden van de FIFA. Een groot aantal van hen heeft zich daarom aangemeld bij ‘de andere wereldvoetbalbond’: ConIFA (Confederation of Independent Football Associations). Deze voetbalfederatie, opgericht in 2013, probeert door voetbal volkeren en regio’s samen te brengen en aandacht te schenken aan de soms moeilijke situaties waarin bepaalde deelnemers zich bevinden. Gezien de soms delicate politieke kwesties, die verschillende deelnemende landen met zich meebrengen, kan de ConIFA uiteraard geen politiek standpunt innemen en dat is ook niet de bedoeling. De deelnemers zelf spelen slechts voor het plezier en de eer om voor hun eigen ‘land’ uit te kunnen komen. Op het door de ConIFA georganiseerde WK is er dan ook geen geld te verdienen. Sterker nog: de landen moeten hun eigen onkosten betalen.

Een jaar na oprichting was in 2014 het eerste WK onder de vlag van de ConIFA. In het Zweedse Östersund, met het nomadenvolk de Sami uit Lapland als organisator, deden twaalf landen mee en bleek het Graafschap Nice de eerste winnaar van de ConIFA World Football Cup.

Op 28 mei 2016 start de tweede editie van dit WK. Organiserend land is dit keer Abchazië, een de facto republiek tussen Rusland en Georgië. Ook deze editie doen er twaalf landen mee. De status van deze deelnemers verschilt nogal:

Abchazië – Ziet zichzelf als onafhankelijk land; vrijwel alle andere landen (met uitzondering van bijvoorbeeld Rusland) erkennen de onafhankelijkheid niet en zien het als een autonome regio binnen Georgië.
Chagos Eilanden – Eilandengroep die onder het Brits-Indische Oceaanterritorium valt, maar tevens wordt geclaimd door Mauritius.
West-Armenië – Gebied in Oost-Turkije met een Armeense minderheid.
Koerdistan – Streek in het Midden-Oosten die streeft naar meer autonomie en/of zelfs een onafhankelijke staat.
Szeklerland – Gebied in Midden-Roemenië waar de meerderheid uit een Hongaarse etnische groep bestaat.
United Koreans in Japan – Koreaanse minderheid (zowel uit Noord- als Zuid-Korea) in Japan.
Noord-Cyprus – Zelfverklaarde republiek op het noordelijke deel van het eiland dat alleen door Turkije wordt erkend.
Padanië – De noordelijke regio’s van Italië.
Raetia – Gebied wat een deel van Centraal- en Oost-Zwitserland,  Tirol en delen van Lombardije beslaat.
Punjab – Gebied in het noorden van India en Pakistan.
Lapland – Gebied in Noord-Scandinavië, waar onder meer het nomadenvolk de Sami leeft.
Somaliland – Scheidde zich in 1991 af van Somalië, maar wordt sindsdien door nog geen enkel land erkend.

De ConIFA World Football Cup 2016 wordt van 28 mei tot 5 juni gespeeld in de Abchazische steden Gagra en Soechoemi. Redacteuren Joris van de Wier en Joris Kaper reizen namens Staantribune af naar deze voormalige Sovjet-republiek en zullen komende weken uitgebreid verslag doen van dit ‘andere’ WK.