Toen Heracles Almelo in 2005 promoveerde naar de eredivisie, waren er maar weinig mensen die verwachtten dat de club een stabiele factor in de hoogste divisie zou worden. Maar inmiddels draait Heracles al meer dan tien jaar mee in de eredivisie en dit seizoen staan de Heraclieden stevig in het linkerrijtje. Reden genoeg om een boek uit te brengen, dacht Albert Vondeling, een fanatieke supporter van de club uit Almelo. Hij bracht eerder De Tweekleur Omhoog en het fotoboek Wij zijn Heracles uit. Heracles leeft, met als – voorlopig – hoogtepunt de huidige derde plaats.

Het boek, dat eind december verscheen, bestaat uit vier delen. De tien seizoenen in de eredivisie worden beschreven en aan de verloren bekerfinale van 2012 is een extra hoofdstuk gewijd. Ook is er ruimte voor een stukje reclame over de werkwijze van de BVO. Achterin het boek staan alle statistieken voor de cijferfetisjisten.

Het leukste onderdeel zijn de portretten van tien verschillende personen. Mensen die erg belangrijk zijn geweest voor Heracles, zoals Mark Looms, Kwame Quansah, Martin Pieckenhagen, Everton Ramos da Silva en Hendrie Krüzen. Laatstgenoemde wordt neergezet als een cultuurbewaker in Almelo. Net na het verschijnen van het boek vertrok Krüzen naar Israël, waar hij als assistent van trainer Peter Bosz aan de slag is gegaan bij Maccabi Tel Aviv.

Heracles, 10 jaar Eredivisie is vooral leuk voor de echte Heracles-supporters. Het boek staat vol actiefoto’s en er komen mooie plaatjes van supporters voorbij. Het is jammer dat juist in seizoen elf het fraaie nieuwe stadion is geopend en daarover weinig in dit boek staat. Maar dat zal voor Vondeling vast een goede reden zijn om met een nieuw boek op de proppen te komen.

heracles10jaar1